La barna få bli

AFTENBLADET MENER: Norge bør endre den strenge praksisen med å sende afghanske barn tilbake til hjemlandet når de fyller 18 år.

Regjeringen vil ikke endre praksis. På bildet en mindreårig asylsøker ved et mottak i Hellas.
  • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

2015 var året flest mindreårige asylsøkere kom til Norge. 65 prosent av dem var fra Afghanistan. Året etter var det totale tallet sterkt redusert. Fram til september i år har 63 barn kommet alene til Norge fra Afghanistan og søkt om asyl. I takt med det kraftige fallet i det totale antall flyktninger og asylsøkere, har altså antallet mindreårige asylsøkere også sunket kraftig.

Les også

Opposisjonen kvesser knivene – klart for omkamper på Stortinget

Regjeringen ønsker ikke å endre praksisen med å sende dem ut ved fylte 18 år. Arbeiderpartiet har valgt å følge regjeringen på dette, og viser til forliket som ble inngått med regjeringspartiene om flyktninge- og asylpolitikken. I dag er praksis at barna gis en midlertidig oppholdstillatelse som gjelder til 18 årsdagen. I ventetiden er de henvist til å bo på mottak. Det betyr flere år i usikkerhet og under vanskelige forhold.

Store utfordringer

Både UDI og kommunale helsemyndigheter med ansvar for mottakene har pekt på de store helsemessige utfordringene barna opplever. De har med seg en bagasje som ikke gjør situasjonen enklere. Boformen og usikkerheten, samt vissheten om utsendelse, går på helsa løs.

Kristelig Folkeparti, Venstre og SV ønsker å myke opp den strenge praksisen. UDI har klassifisert flere områder i Afghanistan som sikre nok. Det betyr at de tilbakesendte ender som internflyktninger i såkalte sikre regioner der de ikke har egen tilhørighet. Det er bare mindre usikkert der.

Forferdelig situasjon

Disse barna blir satt i en forferdelig situasjon. Bare i 2016 forsvant 107 afghanske barn fra mottakene. Vi vet ikke om de blir værende under jorden i Norge, eller om de drar på flukt til andre europeiske land. Faren er uansett stor for at flere tvinges inn i kriminelle miljøer.

Les også

Ap vil innføre nytt kriterium for asylbarn

Innenfor det brede forliket som ble inngått på Stortinget bør det være rom for å endre praksis når det gjelder disse barna. En viss lettelse slik Ap også nå signaliserer, hjelper lite. Sikkerheten i Afghanistan er ikke blitt bedre i løpet av de 15 årene som er gått siden USA gikk inn militært i landet. FN fraråder den praksisen Norge følger. En rapport Amnesty har utarbeidet trekker fram Norge som ett av de landene i Europa som returnerer flest til Afghanistan.

Les også

Listhaug advarer mot Aps forslag om opphold for enslige asylbarn

Norges begrunnelse for å delta i konflikten i Afghanistan handlet i sin tid også om å hjelpe afghanerne humanitært. Da er en mer menneskelig praksis overfor de barna som har kommet hit en god anledning.

La dem bli.

Publisert:
  1. Migrantkrisen i Europa
  2. Asylpolitikk
  3. Afghanistan

Mest lest akkurat nå

  1. 61 flypassasjerer fra Sør-Afrika testet positivt

  2. Halve livet sto hun på scenen, så kom hun knapt ut av sengen

  3. 10 grunner til at strømprisen vil være skyhøy i mange år

  4. Sandnes-ordfører: – Tror helseministeren har misforstått noe

  5. Eivind og døtrene Ava (2) og Vilja (5) var tidlig på plass

  6. Trente med Viking – nå jakter han på opprykk