Ap: Regjeringsprosjekt kan skape ro

LEDER: Kan regjeringsmakt være det som får Arbeiderpartiet på beina igjen? Den nye boka om partiet beskriver en organisasjon som er påført flere skader enn folk flest har fått med seg.

Alle var med: Jonas Gahr Støre, Kari Nessa Nordtun, Hadia Tajik og Torstein Tvedt Solberg i Stavanger sentrum under valgkampstarten på Vestlandet i fjor. Høsten som fulgte var katastrofal for partiet. Foto: Carina Johansen

 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

«Alle skal ned» er den småinfame tittelen på boka, som VG-reporterne Marie Melgård og Lars Joakim Skarvøy står bak. Selv om boka får kritikk både for å ha for mange anonyme kilder og for å være noe ubalansert (ikke akkurat på Trond Giske-siden), dokumenterer den et parti og en ledelse som var alt annet enn samlet før valg- og metoo-høsten 2017.

Les også

Bokmelding: Giske er skurken. Punktum.

Les også

Giskes samboer Haddy Njie med kritikk av Støre

Det er særlig skriftlige kilder, som eposter og tekstmeldinger, som bidrar til å gi troverdighet til fortellingen. Direkte sitater fra telefonsamtaler og helt og delvis lukkede møter krydrer beretningene. Og det som berettes er at partiledelsen som ble satt sammen i 2015, med Jonas Gahr Støre som leder, Hadia Tajik og Trond Giske som nestledere og Kjersti Stenseng som partisekretær, ikke på noe tidspunkt har fungert som et lag. Partiet, partiorganisasjonen og stortingsgruppa framstår som et eldorado for både organisasjonspsykologer og andre psykologer.

«Flere gråt på kontoret, mens andre gjemte seg på do når de ikke kunne holde igjen tårene på grunn av arbeidspresset eller fordi de opplevde at de ble herset med,» er en situasjonsbeskrivelse fra valgkampen i fjor.

Det er mye som må repareres. Selv om Giske måtte trekke seg som nestleder og flere av de ansatte har sluttet, er organisasjonen ikke friskmeldt. Det svake valgresultatet i fjor har også tappet partiet både for folk og partistøtte.

Samtidig kjemper partiet for å bevare rollen som det store, statsbærende partiet, som alltid er beredt til å ta makt. Hvis det meste av det som står i boka er korrekt, har vi å gjøre med en organisasjon som er mer opptatt med å legge ut snubletråder for hverandre enn å ta tilbake makten.

Her er det Knut Arild Hareide og KrF kan bidra til mer enn indremedisin i egne rekker. Medgang, makt og oppgang på meningsmålingene er det som hjelper best for partier som sliter. Et regjeringsprosjekt vil få hardt prøvede opposisjonspolitikere i Ap til å tanke på helt andre ting. Selv etter flere år med internt bråk er det ikke grunn til å tro at partiet har mistet styringsevnen.

Om de får styringsmulighet, vil lørdagens møte i Rogaland KrF i høy grad være med på å bestemme. Høyst sannsynlig blir det begrenset støtte til Hareide-/Støre-linjen fra dette fylket. Det kan fort bli med å avgjøre KrFs veivalgsavstemning 2. november og dermed også Ap’s muligheter til å få ro.

Les også

 1. Arbeiderpartiet konkluderer med at Trond Giske har brutt Aps etiske regelverk

 2. Selvskadingen på venstresida

 3. Ap klarte ikke å løse problemene

Publisert:
 1. Leder
 2. Trond Giske
 3. Kjersti Stenseng
 4. Hadia Tajik
 5. Jonas Gahr Støre

Mest lest akkurat nå

 1. Mann fastlåst i håndjern måtte få hjelp

 2. – Å kunne trekke seg tilbake setter vi begge pris på

 3. 10 nye smittetilfeller på Nord-Jæren, ett i Gjesdal

 4. Hylles som helter etter Eriksens kollaps

 5. Han har toppet hitlister i hele verden, men i Stavanger vil han alltid være sønnen til Bente og Oli

 6. I en alder av 19 og 17 år har de vært på alle de 44 hyttene til Stavanger turist­forening