Rebellene i Oslo Frp

LEDER: Det er riktig både av Siv Jensen og fylkeslagene å si klart fra når Oslo Frp bryter med partiets vedtekter og strategier.

Christian Tybring-Gjedde (til venstre) og Carl I. Hagen er ønsket på nominasjonslisten til Oslo Frp, ifølge leder Geir Ugland-Jacobsen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

I helgen stilte nyvalgt leder i Oslo Frp, Geir Ugland-Jacobsen, opp i et intervju med Finansavisen. Der gikk han langt i å så tvil om både partiets strategi og Siv Jensens lederposisjon.

Oslo Frp har de siste par årene flyttet seg langt til høyre i det politiske landskapet. En gruppering i lokallaget, ledet an av Carl I. Hagen og Christian Tybring-Gjedde, ønsker å ta partiet i det de kaller en nasjonalliberalistisk retning. Der står kampen mot globalisering, mot «klimahysteriet», vindkraft på land og til havs og en strengere innvandringspolitikk sentralt.

Ugland-Jacobsen ble innvalgt som leder i Oslo Frps fylkeslag i februar i år, mot innstillingen fra valgkomiteen. Under hans ledelse vedtok fylkeslaget at Norge skal bli «et patriotisk fyrtårn», mot Siv Jensens stemme. Det er nå de samme personene som valgte ham, som også skal bestemme hvem som skal innstilles til stortingsvalget neste år.

Les også

Fullt Frp-opprør: En rekke fylkes­lag ber sentral­styret vurdere å legge ned Oslo Frp

Usikker på Siv

Ifølge Ugland-Jacobsen er Christian Tybring-Gjedde selvskreven. Carl I. Hagen vil han også ha med på listen, men han er usikker på Siv Jensen.

Det er ingen hemmelighet at disse kreftene i Oslo Frp heller ønsker seg Sylvi Listhaug som partileder. Og dersom de lar være å nominere Siv Jensen, kan dette være et skritt i den retningen.

Siv Jensen sa til NRK at dette handler om en liten gruppering i Oslo som velger å overse alle de vedtak og strategier resten av partiet har valgt.

En rekke fylkeslag, inkludert Rogaland, sluttet seg til et opprop for Siv Jensen. Der understreker de at Oslo Frp er like forpliktet av det nasjonale prinsipp- og handlingsprogrammet som de øvrige partilagene.

Les også

Jensen forventer at Oslo Frp innstiller henne på topp

Les også

Reagerer på at Frp vil fjerne fylkes­kommunene: – Skremmende

Ikke akseptabelt

«Dersom usikkerheten som spres rundt stortingsnominasjonen og det nasjonalistiske korstoget, som er stikk i strid med partiets vedtatte formål, fra ledere og folkevalgte i Oslo Frp ikke opphører, vil de undertegnede fylkeslagene be sentralstyret om å oppløse Oslo Frp jfr. vedtektenes § 27 avsnitt 5,» heter det i oppropet.

Ugland-Jacobsen svarte at han nesten ikke klarte å ta oppropet seriøst. Men det burde han virkelig gjøre. For skal Frp’s rebeller i hovedstaden være med videre i partiet, må de lære seg å følge vanlige politiske prinsipper.

«Det er jo selvfølgelig ikke akseptabelt,» sa Jensen til NRK om fylkeslagets uttalelser. Det er det selvfølgelig ikke.

Publisert: