De store utfordringene

LEDER: Ved inngangen til et nytt tiår står verden overfor store utfordringer. Åtte store saker vil prege oss allerede fra starten av tiåret. Og i tillegg kommer det vi ikke kan forestille oss nå.

  • Leder
Publisert: Publisert:
Dette satelittbildet viser røyken fra de enorme skogbrannene som herjer østkysten av Australia akkurat nå. I en varmere verden vil slike katastrofer bli vanligere.
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Klimaendringene er og vil være det største politiske spørsmålet i verden i årene som kommer. Så langt har det vist seg umulig å oppnå enighet om tiltak som begrenser utslipp av klimagasser så mye at den globale oppvarmingen bremser opp. Fortsetter det slik, vil verden måtte forberede seg på en global katastrofe.

Økende økonomisk ulikhet har utløst økt politisk polarisering og uro. Arbeiderklassen i mange vestlige land har snudd ryggen til de etablerte partiene, og mange spør seg om globaliseringen av økonomien har vært en velsignelse eller en forbannelse. Vil kapitalismen endre seg de neste ti årene?

USAs presidentvalg i høst kan ende med fire nye år med Donald Trump som president. Det vil sette verden på nye, harde prøver der USAs rolle som verdens viktigste demokrati blir utfordret fra innsiden. Trump har forvandlet det republikanske partiet til en personkult, mens demokratene sliter med nominasjonen sin.

Brexit vil sette EU på sin hittil hardeste prøve. Den britiske statsministeren Boris Johnson har lovet å sette folkets nei til EU ut i livet, men det er fortsatt usikkert hva slags avtale som vil bli inngått i stedet for medlemskap i unionen. Vil EU oppleve nye nederlag i kjølvannet av den nasjonalkonservative bølgen, for eksempel i Polen eller Ungarn?

Kina spiller en stadig mer aktiv utenrikspolitisk rolle, og presser samtidig private selskaper som ønsker å gjøre forretninger med landet. Norge er blant landene som frykter Kinas økonomiske muskler. Er lakseeksport viktigere enn menneskerettigheter? Og hva med de store kinesiske investeringene, inkludert i Norge?

Midt-Østen er en skueplass for stormaktspolitikk, samtidig som islamistiske terrorgrupper fortsatt er en maktfaktor i land som Irak, Syria og Libya. Forholdet mellom USA og Iran er uhyre spent, og alt tyder på at drømmen om en selvstendig palestinsk stat er knust av Israels okkupasjonspolitikk.

Flyktninger vil fortsatt prege dagsordenen i verden i årene som kommer. Akkurat nå er nesten 70 millioner mennesker på flukt fra forfølgelse, krig og menneskerettsbrudd, ifølge FNs høykommisær for flyktninger. Klimaendringer og nye konflikter vil øke dette antallet.

Teknologi er sammen med klimaendringer det området som inneholder flest ukjente faktorer. Overvåking, kunstig intelligens, tap av arbeidsplasser - men også teknologiske gjennombrudd som kan gjøre verden til et bedre sted.

Publisert: