Nordisk styrke i Nato

AFTENBLADET MENER: Finsk og svensk Nato-medlemskap vil styrke det nordiske forsvarssamarbeidet.

Statsminister i Sverige Magdalena Andersson sa søndag at Sverige vil søke om medlemskap i Nato.
Publisert: Publisert:
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Søndag formiddag besluttet Finland at de vil søke Nato-medlemskap. Søndag kveld sa det svenske regjeringspartiet Socialdemokraterna at de også hadde bestemt seg for å søke.

Etter at søknadene har kommet inn, skal det forhandles en protokoll som skal forelegges regjeringene i Nato-landene. Medlemskapet kommer når alle landenes parlamenter har godkjent denne protokollen. Når den er på plass, vil Sverige og Finland bli invitert til alle møter.

Av Nato-landene er det bare Tyrkia som har sagt de er skeptiske til svensk og finsk medlemskap. Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans reaksjon kom overraskende på Nato. Den finske presidenten sa lørdag at Tyrkias budskap til dem har vært «det motsatte».

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sa at han er trygg på at dette vil løse seg, men at det kan være med på å forlenge søkeprosessen.

I mellomtiden vil Nato stille opp med forsikringer for de to søkerlandene.

«Tabbe»

I en offisiell uttalelse fra Kreml lørdag skal president Vladimir Putin ha sagt til den finske presidenten at det ikke er noen militær trussel mot Finland. Og at det vil være en tabbe om Finland går inn i Nato.

Russlands viseutenriksminister, Sergej Rjabkov, sa mandag til det russisk statseide mediet Ria, ifølge Reuters, at om Sverige og Finland blir med i Nato er det «en tabbe med store konsekvenser».

Men, som seniorforsker Karsten Friis ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt sa til Dagbladet, Russland har ikke så mye de kan true med. For tiden er nesten alle styrkene deres i Ukraina, og en trussel fra Russland vil bare øke motivasjonen for Nato-medlemskap i Sverige og Finland.

Krigen i Ukraina har ført til et enormt skifte i europeisk sikkerhetspolitikk, på svært kort tid.

Spesielt for Sverige er dette en milepæl og et brudd med en 200 år gammel sikkerhetspolitisk posisjon. Selv om folkeopinionen har snudd i rekordfart etter Russlands invasjon av Ukraina, er det fremdeles relativt stor motstand mot Nato-medlemskap i Sverige.

Styrket Norden

Stortingsrepresentant Ingrid Fiskaa (SV) gikk fredag ut i svenske Aftonbladet og advarte nabolandet vårt mot å bli med i Nato.

«Sverige risikerer å miste handlingsrom når det gjelder egne sikkerhetspolitiske interesser, akkurat som Norge har gjort,» sa Fiskaa.

Vi mener, derimot, at Finland og Sveriges medlemskap kan føre til et styrket sikkerhetssamarbeid i Norden, altså den alliansen både SV og Rødt har argumentert for utenfor Nato.

Det finnes ikke noe alternativ til en forsvarsallianse utenom Nato.

Publisert: