Riktig av politiet å la nazistene få demonstrere

AFTENBLADET MENER: Det var tungt og trist å se bilder av nynazistene som demonstrerte i Kristiansand på lørdag.

Det er ingen grunn til å ha sympati med nynazistene som demonstrerte i Kristiansand lørdag, men vi må også verne om deres ytringsfrihet, mener Aftenbladet.
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Motstemmene var tidlig og tydelig ute, og en langt større antidemonstrasjon ble arrangert allerede dagen etter. Politiet har fått mye kritikk, både for at de lot nazistene marsjere i en ikke forhåndsmeldt demonstrasjon, men også for at de fjernet to motdemonstranter som ikke ville flytte seg.

Politiet har inntatt en relativt ydmyk tone i etterkant. De er åpne for at de har vurdert feil, de tar gjerne en gjennomgang av det som skjedde, men de mener fortsatt at de gjorde det riktige ut fra oppdraget deres om å opprettholde ro og orden.

Mye tyder på at de har rett i dette. Selv om nazi-demonstrasjonen skulle vært meldt på forhånd, er den for øvrig innenfor grensene av ytringsfrihet og demonstrasjonsrett. De som nektet å fjerne seg, står igjen som tapre helter, men vi skal ikke se bort fra at slik opptreden er med på å få slike betente situasjoner til å eskalere. Så langt er for øvrig ingen av dem ilagt ytterligere reaksjoner enn bortvisningen.

Det er blitt hevdet at noen av nazistene spyttet på tilskuere og truet med vold. Dette er i tilfelle ikke akseptabelt og må følges opp strafferettslig.

For øvrig er dette en diskusjon i ytterkanten av ytringsfriheten. Derfor blir den vanskelig, og derfor handler den om flere ting. Demonstrantene, mange av dem fra Sverige og Finland, står for meninger de fleste av oss tar avstand fra, og helst ikke vil se og høre.

Som forfatter Øyvind Strømmen understreket i en kommentar i Aftenbladet på tirsdag, har den såkalte Nordiske motstandsbevegelsen også en stygg forhistorie når det gjelder voldsbruk. De fortjener kort og godt ingen sympati.

På den andre siden har vi representanter fra så å si hele den norske opinionen og fra alle partier, som mener at politiet har sviktet og at nazi-demonstrasjoner må være forbudt.

Det er ikke graden av sympatiske standpunkter politiet skal vurdere i en slik situasjon. Vurderingen går på graden av forstyrrelse demonstrasjonen påfører allmennheten opp mot hva en direkte konfrontasjon ville ført til. Mer politi og flere køller og skjold, kunne ført til alvorlige situasjoner og voldsepisoder.

Det er opplagt at mange av de som har reagert mot politiet, gjør det ut fra den manglende sympatien med nynazistene. Vi er ved smertegrensen for ytringsfriheten, og mange har direkte uttalt at dette overskrider grensen. Også etter vår mening er vi der ytringsfriheten gjør vondt, men sånn er det alltid med grunnleggende rettigheter når de settes på spissen.

Publisert: