Flere kritiske spørsmål, takk

AFTENBLADET MENER: Politikerne bør tenke seg godt om og stille flere kritiske spørsmål når det legges opp til å bygge ut datasentre i jordbruksområder.

Fra informasjonsmøte om utbyggingen av transformatorstasjon på Fagrafjell på Kalberg i Time kommune. Det muliggjør etablering av et stort datasenter. - Vi har nå en fantastisk posisjon til å ta de store aktørene til Norge, sa Eirik Gundegjerde, direktør for strategiske prosjekter i Lyse AS.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

På Kvernaland i Time kommune har Green Mountain, eid av Smedvig, planer om å bygge et datasenter like ved den nye Fagrafjell transformatorstasjon. Med seg har de interkommunale Lyse. Tirsdag skal datasenteret og vern av matjord debatteres på Tour de KÅKÅnomics på Bryne.

Norconsult har laget en rapport for Time kommune. Basert på denne har det blitt trukket konklusjoner om at etableringen av dette datasenteret vil kunne generere alt fra 6000 til 8000 arbeidsplasser. Selv om Norconsult i rapporten understreker at det er en stor usikkerhet i hvor mye sysselsetting anlegget vil kunne generere.

Det er derfor mange også har etterspurt mer spesifikke sysselsettingstall, i og med at dette er en av «gulrotene» for prosjektet.

Les også

Denne bygda vil samla inn 300.000 kroner for å laga ein ny rapport om datasenter

Les også

Eksplosiv vekst for Smedvigs datalagringsselskap

Jordbruksjord

For problemet er at dette datasentret vil kreve store arealer, og mye av dette er jordbruksjord og friluftsområder.

Ifølge Fylkesmannen ble det i Rogaland i fjor omdisponert 584 dekar dyrka jord, en økning fra 191 dekar i 2017 og 373 dekar i 2018. Tallene for 2019 viser en negativ utviklingstrend for bevaring av jordbruksareal. I den vedtatte Regional Jordvernstrategi for Rogaland er det et mål om maksimalt 400 dekar omdisponert dyrka jord i året.

Ifølge Lyse er under en sjettedel av det arealet der datasentret planlegges dyrka jord. Men dette utgjør likevel rundt 300 dekar, i en av Rogalands viktigste jordbrukskommuner.

Statnett er i utgangspunktet positive til etableringen av datasentre i Norge, og de har en rekke kriterier til dette. Ett av dem er at spillvarmen må utnyttes.

Les også

Dette er datasenter-tomtene, ligger de i matfatet på Jæren?

Les også

Derfor er Ståle Kyllingstad klar for et gigantisk datasenter på Jæren

Fyre for kråkene

Utbyggingen vil kreve 525 MW og et årsforbruk på 5 TWh. Dette utgjør over dobbelt så mye som strømforbruket til hele Stavanger, og tilsvarer energien fra 20 Høgjæren-utbygginger. 85 prosent av denne strømmen må kjøles bort, og hvis ikke denne spillvarmen brukes opp blir det som å fyre for kråkene.

Planen er å bygge industri på samme området som datasenteret. Av 1880 dekar er 500 dekar tiltenkt næringer, spesielt innenfor matproduksjon, som kan nyttiggjøre seg av restvarmen, ifølge rapporten fra Norconsult. Men spillvarmen fra det planlagte datasenteret tilsvarer 20 ganger den energien som i dag går med til oppvarmingen av alle Rogalands drivhus. Så mye industri er det ikke planlagt på Kalberg.

Flere politikere i Time kommune og politikere ellers i fylket har heiet fram denne nedbyggingen av matjord til fordel for et datasenter og næringsklynge som virker litt som en utopi og en ukritisk tilrettelegging av blant annet Googles interesser.

Men her er det virkelig på sin plass å stille flere kritiske spørsmål.

Les også

 1. Datasenteret i Time er en fantastisk mulighet for hele Norge!

Publisert:
 1. Datasenter
 2. Norconsult
 3. Time kommune
 4. Green Mountain
 5. Lyse

Mest lest akkurat nå

 1. – Ja, jeg blir 60, og jeg elsker det!

 2. Disse har søkt på jobben som kultursjef i Stavanger

 3. Stavanger-forfatter inn i regjeringsapparatet med et klart selfie-råd til kulturministeren

 4. Sira Kvinas største magasin er mer enn halvert. Nå ses villreinens gamle trekkvei

 5. Ålgård-drapet: Offeret ba om hjelp for å bli kvitt drapstiltalte

 6. Kvinne stjal engler fra gravsted i Randaberg