Alvorlig svikt på SUS

AFTENBLADET MENER: Både pasienter og pårørende skal kunne stole på at det er trygt å bli innlagt på sykehuset.

Tre ganger på en kveld voldtok en tvangsinnlagt pasient en annen pasient. Foto: Pål Christensen

 • Leder
Publisert: Publisert:

Det falt nettopp en dom i Stavanger tingrett. En tvangsinnlagt pasient ved psykiatrisk avdeling på SUS, ble dømt for å ha voldtatt en annen tvangsinnlagt pasient tre ganger i løpet av samme kveld. Tiltalte ble dømt til tvungent psykisk helsevern. Fornærmede ble tilkjent 175 000 kroner i erstatning. Dommen er ennå ikke rettskraftig.

Hvordan kunne dette skje? De ansatte ble ofte spurt av tiltalte om de ville ha sex med ham. Han trodde han ville bli frisk av å ha sex. I risikovurderingen av tiltalte, ble dette likevel ikke vurdert. Fornærmede og tiltalte hadde rom bare noen meter fra hverandre. Rommene kunne ikke ses fra fellesområdet, men de ansatte skulle se til fornærmede hvert kvarter, noe de også sier de gjorde. Tredje gangen tiltalte forgrep seg på henne denne kvelden, kom en sykepleier inn på rommet. Hun visste ikke hva de skulle gjøre. Sammen med bakvakten ble de enige om å ta fornærmede med til voldtektsmottaket. Hun ble etterpå ført tilbake på rommet, som altså da var et åsted. Politiet ble ikke varslet, men kom likevel dagen etter, etter å ha mottatt et anonymt tips.

Sykehuset har selvsagt et stort og alvorlig ansvar for å ivareta alle pasienter. Selvsagt må både pasienter og pårørende kunne stole på at det er trygt å bli innlagt, og at integritet og verdighet også blir ivaretatt. Knapt noen andre steder er det skjeve maktforholdet mellom behandlere og pasient så sterkt som i psykiatrien. Pasienten kan være ute av stand til å ta vare på seg selv, både fysisk og psykisk, de kan være til fare for seg selv eller andre, de kan være innlagt under tvang, ha spesielt tilsyn eller sikkerhet rundt seg, de kan være ute av stand til selv å reagere eller gi beskjed om de skulle bli utsatt for overgrep.

Hvor tett du skal bli passet på, hvor stor avstanden må være til andre, om tvang skal brukes eller ikke, er vurderinger som hele tiden gjøres. Disse har store konsekvenser for pasientene. Derfor bør de helst ikke måtte gjøres i en akutt tåspissdans mens noe alvorlig skjer.

Det må finnes rutiner som så godt som mulig kan forebygge at man havner der. I denne saken skriver Fylkesmannen at SUS mangler rutiner både for å forebygge og for å håndtere seksuell vold på psykiatrisk sengepost. Det er alvorlig.

Les også

 1. Voldtektstiltalt trodde at sex ville gjøre ham frisk

 2. Erkjenner å ha vold­tatt med­pasient på psykia­trisk avdeling

Publisert:
 1. Psykisk helsevern
 2. Stavanger tingrett
 3. Psykiatri
 4. Overgrep
 5. Stavanger Universitetssjukehus (SUS)

Mest lest akkurat nå

 1. Lionel Messi forlater Barcelona: – Det var en bombe

 2. Må i fengsel etter å ha kjørt uten førerkort

 3. Aftenbladet trapper opp storsatsing: Sikret fotball-rettigheter

 4. Espen Hana og andre lokale helter i sommerens utendørssuksess

 5. Stavanger: Vaksine-intervallet forkortes

 6. Fullt kaos på rødgrønn side