Heller mer håndhilsing og klemming

Når ungdommer klemmer hverandre, eller gir hverandre hånda, må vi velge å se på det som et positivt trekk ved dagens ungdomskultur.

Nå får de klemme hverandre likevel, venninnene Hege Wik og Nicole Nielsen ved Øygard ungdomsskole i Sandnes. Foto: Jon Ingemundsen

 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Da fotballspiller Per Ciljan Skjelbred, rett før landskampen mot Italia i september, gikk rundt og håndhilste på alle lagkameratene, ble det lagt merke til. Skjelbred ble kalt trendsetter av trener Per Mathias Høgmo. Fotballspilleren har tatt med seg vanen med håndhilsing fra Tyskland, der han spiller til daglig.

Mange la merke til gesten fordi håndhilsing med årene har fått dårligere kår i Norge. Trude Falck Bjånes, som jobber med ledelsestrening i selskapet RightOn Conculting, uttalte nylig i Aftenposten at vi har blitt dårligere til å hilse på hverandre og at hennes inntrykk er at det på mange arbeidsplasser har sneket seg inn en praksis der mange ikke sier hei, god morgen eller ha det.

Per Ciljan Skjellbred hilser på Zlatan Ibrahimovic før kampen på Ullevaal Stadion Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Vi tror inntrykket Bjånes har gjort seg opp kan stemme godt med virkeligheten. Derfor var det både trist og oppsiktsvekkende at ledelsen ved Øygard ungdomsskole i Sandnes mandag orienterte elevene i 8.klasse om et midlertidig forbud mot fysisk kontakt i friminuttene.

Det er nemlig ikke bare fotballspillere med utenlandserfaring som tar hverandre i hånda. Også mange ungdommer håndhilser når de treffes. Noen har kanskje plukket opp trenden fra fotballen, andre fra filmer og tv-serier.

Helt konkret het det i de nye ordensreglene på Øygard at fysisk kontakt som håndhilsing, klemming og knuffing var forbudt. Rektor forklarer at bakgrunnen er gjentatte episoder der knuffing har ført til småkonflikter, og gjerne med at elever ender i bakken.

Vi forstår at intensjonene bak forbudet, som heldigvis ble trukket tilbake tirsdag morgen, var gode. Likevel virker det lite gjennomtenkt å frata alle elever muligheten til å gi hverandre en klem eller et klapp på skulderen - vi tror de fleste har gode intensjoner når de tar på klassekameratene sine.

Som 13- år gamle Hege Wik sier det: - Om jeg ser en venninne som er lei seg, skal jeg altså ikke få lov til å gi henne en klem. Gjør jeg det risikerer jeg en anmerkning.

Klemming og håndhilsing, eller «hand shaking» som Kjartan Eliassen (12) kaller det, er et positivt trekk ved dagens ungdomskultur som flere burde adoptere.

Et håndtrykk eller en klem er en fin måte å se sine kolleger eller klassekamerater på.

Les også

 1. Rektor snur om klemme-forbud

 2. Elevene får klemme-forbud i friminuttene

Publisert:
 1. Per Ciljan Skjelbred
 2. Per-Mathias Høgmo

Mest lest akkurat nå

 1. Dette mener ordføreren og kommuneoverlegen om rånetreffet på Sola

 2. Noen tabber, men også friske tendenser fra Viking under årets første treningskamp

 3. Økning i innlagte koronapasienter. Flere under 60 år på respirator

 4. Trafikkulykke i Sandnes. Bil og motorsykkel involvert

 5. Naboer slukket brann med hageslange

 6. «Ordfører Nordtun lever farlig»