Ingen fare for «svenske tilstander»

AFTENBLADET MENER: Vi skal være glade for at diskusjonen her i Norge handler om ytringsfrihet når Koranen brennes.

I Sverige har koranbrenning ført til voldelige opptøyer.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

Sverige har de siste ukene blitt rystet av voldelige opptøyer i en rekke byer. Det skjedde etter at Rasmus Paludan, som leder det islam- og innvandringsfiendtlige partiet Stram kurs i Danmark, varslet at han ville brenne Koranen under valgmøter.

Mye har handlet om grov vold mot politiet fra det som defineres som kriminelle gjenger i områder med en stor andel innvandrere fra ikke-vestlige land.

Selv om Paludans rundreise for å brenne koraner utløste bråket, dreier opptøyene i langt større grad dreier seg om hat mot politiet enn mot Paludans islamkritiske parti, sa kriminolog Manne Gerell ved Universitetet i Malmö til Aftenposten.

Det har de siste årene vært referert til de såkalte svenske tilstandene, og frykten for at de kan komme også til Norge.

Også i Norge har vi sett koranbrenning og demonstrasjoner. I forrige uke ville den islamfiendtlige organisasjonen Sian brenne en koran utenfor Stovner moské under fredagsbønnen. Dette sa politiet nei til.

Begrunnelsen var ikke et forbud mot å demonstrere eller ytre seg. Eller for den saks skyld å brenne Koranen. Begrunnelsen var frykt for alvorlige forstyrrelser av offentlig ro og orden. Kravet gikk ut på at Sian måtte finne seg et annet sted og et annet tidspunkt å gjøre dette på.

Sian har brent Koranen flere ganger i Norge, uten at det har ført til «svenske tilstander». Blant annet i Stavanger i fjor høst, og senest i Sandefjord i helgen. Det har ført til store motdemonstrasjoner, aggresjon og enkelte sammenstøt, men ikke noe i nærheten av det vi har sett i Sverige.

Grunnene til dette er mange. Men i Sverige kom det 150.000 flyktninger i 2015, og integreringen av disse har vært så som så. Arbeidsledigheten er høy og framtidsutsiktene for svært mange er mørke.

Tilliten til politiet er nærmest lik null hos enkelte grupperinger i Sverige.

Ifølge forskere har Norge lykkes bedre med integreringen, både på sysselsetting, bosetting, skolegang og i forholdet til politiet.

Her i Norge handler som regel debatten om ytringsfrihet og politiets rolle i hensynet mellom dette og offentlig ro og orden når Koranen brennes. Det skal vi være glade for, for det betyr at vi er langt fra «svenske tilstander».

Les også

 1. Sian satte fyr på Koranen i Sandefjord – flere motdemonstranter pågrepet

Publisert:
 1. Islam
 2. Sverige
 3. Politi
 4. Demonstrasjoner
 5. Integrering

Mest lest akkurat nå

 1. Hommersåk samles i sorg – igjen

 2. Marte (19) og Tor Martin (19) omkom i MC-ulykken i Gjesdal: – Dette er ufattelig og grusomt

 3. Det trengs et forbud mot bruk av robot­klippere om natten og strenge reguler­inger for bruk om dagen

 4. Før visste bare lokal­kjente om stølen. Så kom en «tur­fluenser»

 5. Tea Egenæs elsker 60-talls­huset i Stav­anger: – Alt tre­verket gir den gode atmos­færen og sær­preget

 6. Da han såg det gamle bildet, forstod Espen at ryktet om beste­foreldra si hytte på Høle var sant