Når krigen utkjempes i kyberrommet

AFTENBLADET MENER: Bleke dataspillnerder eller kamuflasjekledde infanterister? Diskusjonen om framtidens soldatrolle er i full gang.

Mange nye utfordringer for den nye forsvarssjefen, Eirik Kristoffersen.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Forrige ukes dataangrep mot blant annet Stortinget har igjen aktualisert Norges sårbarhet når viktig infrastruktur settes ut på denne måten. Det er lenge siden kyberforsvar ble et eget forsvarsdomene, på linje med luftforsvar, sjøforsvar og hær, men kritikerne mener vi fortsatt oppdrar soldater på gamlemåten, med altfor stor vekt på fysiske egenskaper.

Dette er også en av problemstillingene i den såkalte Svendsen-rapporten, som ble ferdigstilt ved midtsommer. Utvalgsleder Berit Svendsen, tidligere Telenor-topp og nåværende utenlandssjef i Vipps, har også i ettertid vært kritisk mot Forsvarets måte å rekruttere på. Seinest i sist fredags Politisk kvarter på NRK, der hun i debatt med den nye forsvarssjefen Eirik Kristoffersen understreket at det er for stor oppmerksomhet på hvor fort rekruttene kan løpe 3000 meter eller hoppe i stille lengde.

Kristoffersen, som er tidligere elitesoldat, understreket at det trengs både fysiske egenskaper og teknologisk kunnskap hos en moderne soldat. Han pekte blant annet på egen erfaring fra bakken i Afghanistan, der teknologien var en avgjørende medspiller. Han minner også om at det fortsatt er sånn at de fleste kriger utkjempes på konvensjonelt vis.

Les også

Generalmajor Eirik Johan Kristoffersen blir ny forsvarssjef

Les også

Norges nye forsvarssjef har krig i blodet

Vipps-sjef Berit Svendsen er sterkt kritisk til måten Forsvaret tiltrekker seg teknologitalenter på.
Digi.no: – Forsvaret tenker tradisjonelt, mens den største trusselen er digital

Svendsen peker på at Forsvaret ikke er et unntak når det gjelder samfunnets teknologikompetanse. I rapporten beskrives et tungrodd system.

«Det burde vært sjefen for Cyberforsvaret sitt ansvar å utnytte fordelene ved at ferdig utdannede teknologistudenter har lyst til å jobbe i Forsvaret. I dag er det imidlertid andre som bestemmer hvilket militært personell sjefen skal få og hvordan rekrutteringsprosessene skal være... I Norges kanskje mest hierarkiske organisasjon er det ganske krevende å forstå hvorfor sjefene ikke er ansvarliggjort innenfor sine områder.»

Et kyberangrep er spesielt utfordrende fordi det skjer i en virtuell verden, men kan lamme vitale samfunnsfunksjoner med noen tastetrykk. Det kan utføres av en fremmed makt, men tenåringer på jenterommet har også vist seg å være i stand til å skape store bruduljer. Fiendebildet er altså heller ikke som før.

Derfor kan heller ikke Forsvaret tenke som før og det gjelder innenfor alle sektorer. Fredag ble Nils A. Stensønes utnevnt til ny sjef for e-tjenesten, som et ledd i den store stolleken som skjer innenfor forsvarsgrenene i år. Stensønes har hittil vært sjef for sjøforsvaret. Forhåpentlig fører alle disse forflytningene til en større tverrfaglig forståelse for hvordan Norge kan stå imot den usynlige trusselen i kyberrommet.

Les også

 1. Regjeringen vil ha 2500 flere ansatte og 3700 flere vernepliktige fram mot 2028

 2. Stjernekrig i Forsvaret

Publisert:
 1. Berit Svendsen
 2. Forsvaret
 3. Dataangrep
 4. Militært
 5. Eirik Kristoffersen

Mest lest akkurat nå

 1. – Etter å ha kranglet, fikk jeg med meg én test

 2. Lyse blir nedringt, men strøm-analytiker fraråder fastpris

 3. Drone stengte Stavanger lufthavn to ganger

 4. Ett skisenter åpner denne helgen - flere neste helg

 5. Michael Carrick forlater Manchester United – Ødegaard i hovedrollen i høydramatisk kamp

 6. Plutselig forsvant han fra toppfotballen – nå gjør han overraskende comeback