Angrepene på Gharahkhani er direkte stygge

LEDER: Det er et voldsomt svakhetstegn for integreringstanken og likestillingsarbeidet dersom opphav, kjønn eller legning skal definere hva folk bør mene.

Masud Gharahkhani (t.v.) får fortjent støtte fra Jonas Gahr Støre i sitt oppgjør med meningsfundamentalistene. Foto: Roald, Berit / Scanpix

 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson, Masud Gharahkhani, er født i Iran. Han kom til Norge som fireåring, men noen mener tydeligvis at siden han er av utenlandsk opphav, skal han være forsiktig med hva han mener i innvandringspolitikken.

Forrige uke gikk han så langt som å innrømme at han har vurdert om vervet som talsperson er verd alle tilbakemeldingene han får. I et personlig innlegg på Facebook skrev han blant annet at han blir «utsatt for karakteristikker av typen «stigetrekker» og «Onkel Tom» – symbolet på underkastelse for den hvite mann. Det forventes at en med min bakgrunn skal si ja til alle. I dette ligger implisitt at ingen med innvandrerbakgrunn kan delta i norsk politikk». Dette er angrep som er direkte stygge.

Arbeiderpartiet mener selv de står for en streng, men rettferdig asyl- og innvandringspolitikk. Hvis noen virkelig mener at en person med innvandrerbakgrunn ikke kan fronte et slikt standpunkt, står det dårlig til med integreringspolitikken i Norge.

Folk er selvsagt forskjellige. Derfor handler mangfold om langt mer enn å sørge for at folk med forskjellig etnisk bakgrunn er representert i forskjellige fora. Først når vi erkjenner at meningene er like mange og forskjellige blant innvandrere, som blant andre innbyggere, nærmer vi oss et ekte mangfold.

Det kreves ikke at alle kvinner skal gå i 8. mars-tog. Ingen forlanger at alle fra Nord-Norge skal mene det samme om skattefordeler i Finnmark og homofile kan være motstandere av adopsjonsrett for homofile. Legning, kjønn, religion eller kulturell bakgrunn må ikke bidra til å skape krav om at personer skal stå for forhåndsdefinerte syn. Det vil jage dem fra debatten og dermed ødelegge den offentlige samtalen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er blant de mange som har vært ute med uforbeholden støtte til sin partikollega. Og støtten kommer heldigvis fra mange hold.

Gharahkhani skriver til slutt at «selv om skjellsordene går innpå meg, har jeg kommet til at jeg vil fortsette. Det trengs en tydelig stemme for en innvandringspolitikk basert på gjennomtenkt humanitet og solidaritet». Vi er ikke enige med Gharahkhani og Ap i alle deres innvandringspolitiske holdninger, men vi er glade for at han orker å stå på videre for sine synspunkt. Det er viktig for den norske debatten.

Les også

 1. Ap vil øke antall kvoteflyktninger til Norge i 2020

 2. SV utfordrer Ap til å ta imot flyktningbarn. Men Ap sier nei

 3. Ap-krav om flere kvoteflyktninger

Publisert:
 1. Innvandring
 2. Integrering
 3. Oppvekst
 4. Asyl
 5. Jonas Gahr Støre

Mest lest akkurat nå

 1. Folkemengdene jublet da Derek Chauvin ble dømt for drapet på George Floyd

 2. Minst 100 smittede ved 15 skoler og fem barnehager i Stavanger

 3. Superligaprosjektet kollapset – alle seks engelske klubber trakk seg

 4. Bensinstasjon-ansatt koronasmittet - ber kunder være obs

 5. Vil utvide Europas største steinbrudd – naboene fortviler

 6. 63-åring tiltalt for drapsforsøk i Sandnes