Fare for økonomisk krise

LEDER: Effektene på økonomien av koronakrisen begynner å vise seg for fullt. Det er myndighetenes oppgave å sørge for at dette ikke fører til en ny økonomisk krise.

På Johan Sverdrup er nullpunktsprisen på under 20 dollar per fat, så Equinor tjener ennå penger på produksjonen. Men dersom koronakrisen vedvarer, kan det bli oppsigelser og økende arbeidsledighet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Hovedindeksen på Oslo børs falt med hele 12 prosent da den åpnet mandag morgen. Hovedgrunnen var et fall i oljeprisen på over 20 prosent. Den ligger i skrivende stund på rundt 36 dollar per fat.

Oljeprisfallet skyldtes en kombinasjon av flere ting. Etterspørselen har i de siste månedene gått ned, og den har falt enda mer med følgene av koronaviruset. I tillegg endte møtet mellom Opec-landene og Russland på fredag uten en avtale om å videreføre kutt i produksjonen.

Det betyr at alle kan produsere så mye olje og gass de ønsker fra 1. april. Dermed åpnes markedet for konkurranse. Dette, sammen med redusert forbruk og reisevirksomhet på grunn av koronakrisen, kan føre til at oljeprisen forblir lav over en lengre periode.

Siden oljekrisen har oljebransjen, og spesielt oljeserviceselskapene, kuttet kostnadene kraftig. Det betyr at selskapene fremdeles tjener penger på de store prosjektene. Nullpunktsprisen på Johan Sverdrup er på under 20 dollar per fat. På Johan Castberg-prosjektet er den på 31 dollar per fat.

Les også

Vektere på plass ved legevakten

«Dramatisk»

Men blir dette langvarig, vil effektene kunne treffe bransjen hardt. Fallet i oljeprisen har også ført til en sterkt svekket kronekurs. Noe som vanligvis er bra for eksportnæringen. Men siden etterspørselen etter varer fra Norges handelspartnere nå er så lav, vil dette slå inn negativt på økonomien.

Stein Lier-Hansen, leder av Norsk Industri, sa at dette er svært dramatisk. Han spår i første omgang flere permitteringer. Men dersom koronakrisen vedvarer, vil det bli oppsigelser og økende arbeidsledighet.

Reiselivsnæringen er så langt den som er hardest rammet. Leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv sa til Dagbladet at dette er en næring med små marginer og veldig kort sesong.

Lørdag varslet Petter Stordalens hotellkjede Nordic Choice Hotels om fare for permitteringer. Selskapet har en reduksjon på 50 prosent i antall bestillinger. Og på mandag ble det klart at Caledonien hotell i Kristiansand har permittert 10.

Les også

Helsedirektoratet: -Flypassasjerer fra smitteområder må håndteres likt

Les også

Flere bryter karantenen: – Går i butikken og på treningssenter

Tiltak

Effektene på storsamfunnet av koronaviruset begynner å vise seg for fullt. Dette handler om mer enn bare å beskytte de svakeste fra selve sykdommen. Det vil også merkes på økonomien i landet og for den enkelte.

Det er myndighetenes oppgave å sørge for at koronakrisen ikke fører til en ny økonomisk krise. Stavanger kommunes vedtak om å stenge alle innendørs arrangementer med over 500 deltakere er klokt. Men myndighetene må også se på hvilke andre tiltak de nå kan sette inn for å redusere risikoen.

Publisert: