Solberg overlever budsjettet

LEDER: Det er mange skjær i sjøen for regjeringen til Erna Solberg (H) i inneværende stortingsperiode, men den vil overleve årets budsjettbehandling.

Aftenbladet tror Erna Solberg og Siv Jensen vil få mye kritikk, men overleve behandlingen av statsbudsjettet.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tidligere i uken hadde vi en av de mest fargerike trontaledebattene på flere år. Opposisjonen har tidlig og tydelig flagget hvilke tidligere vedtak de vil ha endret eller reversert, og det er på et øyeblikk blitt klart at regjeringens parlamentariske grunnlag er svekket, sammenlignet med forrige periode.

Saken om lengden på den obligatoriske pappapermisjonen er et eksempel på at både Venstre og KrF ikke lenger er bundet av Nydalen-erklæringen fra 2013.

De første kommentarene etter at finansminister Siv Jensen (Frp) torsdag formiddag la fram statsbudsjettet for 2018, bekrefter at uropatruljene i stortingssalen vil bruke enhver anledning og enhver post til å plage regjeringen i budsjettdebatten.

Samtidig er det et klart flertall for den noe strammere linjen som preger budsjettet. Faktisk er det mange som kunne tenkt seg tøffere tak. Vi merker oss også at tonen til de gamle samarbeidspartiene, KrF og Venstre, er annerledes i år enn de foregående årene. Venstre kan, med meningsmålinger og valgresultat friskt i minne, konstatere at det ikke hjalp å kjøre den uforsonlige klimalinje, som skapte kaos langt inn i adventstiden i fjor.

KrF ser at de store kjernesakene deres ikke er truet, og i den grad de er det vil regjeringen være tidlig ute med kompromissforslag for å unngå unødig støy. Pressestøtten er et eksempel på noe som alltid må sikres av et sentrumsparti.

Les også

Kraftige reaksjoner på kutt i pressestøtten

Les også

Tidenes døllaste kulturbudsjett?

At det blir bråk og harde tak, er likevel opplagt. Profilen på budsjettet innbyr til å angripe regjeringens fordelingslinje og skattepolitikk, og særlig de mindre partiene har nok å ta av når det gjelder innsatsen på klimaområdet. For velgerne er det dessuten viktig at den politiske uenigheten kommer fram.

Samtidig er Venstre fortsatt på jakt etter regjeringstaburetter. KrF har allerede markert sin uavhengighet til regjeringsprosjektet, men vil spare på ammunisjonen til det virkelig brenner under kjernesakene før de bidrar til å sette inn Jonas Gahr Støre (Ap) som statsminister.

Til tross for en tydeligere og mer høyrøstet opposisjon, tror vi derfor at årets debatt både vil bli avviklet innen tidsfristen og at Erna Solberg vil holde nyttårstalen ved det kommende årsskiftet. Men neste år blir det enda vanskeligere for det blåblå prosjektet.

Les også

 1. Regjeringen får massiv kjeft for kutt i ledighetstiltak

 2. Avgiftsjokk for nye Tesla-eiere

Publisert:
 1. Statsbudsjettet
 2. Erna Solberg
 3. Trontaledebatt
 4. Siv Jensen
 5. Skattepolitikk

Mest lest akkurat nå

 1. Laget til solabuen vant rundt fem millioner kroner: – Det kom noen tårer

 2. 89-åring ved sykehjem ble ikke lagt om kvelden. Satt i stolen hele natten

 3. Kan sjefen bestemme når du skal ha ferie? Eksperten har et overraskende svar

 4. Skal sikre drikkevann til rundt 330.000 rogalendinger

 5. Brøt sammen i gråt i jubelrusen: – Jeg kommer aldri til å glemme støtten

 6. Over en million tv-seere så huset deres i beste sendetid