Toppen av lykke

AFTENBLADET MENER: Til tross for fallende oljepriser, har Norge gått til topps på FNs lykkebarometer.

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NTB at hun syns det er fint å lede verdens lykkeligste land, men minner om at ikke alle i Norge har det like bra.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Lykkerapporten, som ble publisert mandag, peker nettopp på dette med oljeprisen. Det nevnes også at Kina ikke kan avlese den store økonomiske veksten i økt lykke. Penger er altså ikke alt.

Derimot er omsorg, frihet, generøsitet og helse ting som er like viktige som inntekten. Dette er iallfall faktorer som er viktige i den årlige rapporten fra FNs bærekraftnettverk.

Tidligere i måneden publiserte Verdens økonomiske forum (WEF) sin årlige demokratirapport. Også der gikk Norge helt til topps. Parameterne i de to undersøkelsene er ikke ulike og understreker hvor viktige ikke-økonomiske goder faktisk er.

Norge får ros for å spare på oljerikdommen og det understrekes at dette krever høy tillit mellom folk og institusjoner, lite korrupsjon, godt lederskap og høy oppslutning om felles mål. når USA faller temmelig kraftig på målingen, skyldes det økt sosial utrygghet og mer korrupsjon. På demokratimålingen er USA regelrett degradert, fra betegnelsen «fullt demokrati» til «ikke feilfritt demokrati». Dette skyldes særlig den tynnslitte tilliten mellom folket og de styrende. Lykkerapporten nevner amerikanernes innskrenkede frihet. Kampen mot terror har hatt store omkostninger på dette området.

Dette er forhold norske politikere bør studere nærmere. For det første viser rapportene at både lykke og frihet kan måles etter bestemte kriterier. Dette kan alltid diskuteres, men rapportene er ikke laget på lykke og fromme.

Det er en verdi at norske borgere fortsatt kan bevege seg relativt fritt uten kroppsvisitering og kontroll. Det er viktig at ytringsfriheten trumfer den såkalte ytringsansvarligheten og det er viktig å ha en forutsigbar sosial trygghet, men det er selvsagt heller ikke uten betydning at vi bor i et rikt land.

Les også

Hvorfor måtte PST beslaglegge upublisert materiale hos film­skaper Ulrik Imtiaz Rolfsen?

Les også

USA skyter seg i foten

Likevel er dette verdier det må kjempes for hver dag. Tar vi det for gitt, vil korrupsjonen tyte fram, lettvinte og billige kontrollordninger kan gi store integritetsinnskrenkninger for enkeltindivider og rettsstaten kan uthules.

Det er dessverre dette vi ser i Øst-Europa, der den positive trenden fra 1990-tallet reverseres. Innbyggerne har begrenset tro på frihetsreformer og myndighetene har stor tro på autoritært lederskap og gammeldagse, totalitære regler.

Signalene til Norge er derfor ikke bare at vi må kjempe for våre egne goder, men at vi må fortsette å legge press på alle de 148 (av 167 målte) statene som ikke lever opp til begrepet «fullt demokrati».

Les også

 1. Det hjelper utruleg lite å ha ei flott Grunnlov når orda ikkje vert til handling og handlinga både innskrenkar fridomen og dei demokratiske rettane

Publisert:
 1. Norge
 2. USA
 3. Demokrati
 4. Korrupsjon
 5. Øst-Europa

Mest lest akkurat nå

 1. Da den hostende babyen ble lagt inn, ble legene forbløffet. 2000–4000 små barn kan bli innlagt i Norge i vinter, tror FHI

 2. Det moren hørte gjennom døren avdekket et pedofilt nettverk gjennom 20 år

 3. Uten­landske nyhets­byråer om Norges gjen­åpnings­helg: – Volde­lige kamper og opp­tøyer

 4. Båt på grunn ved Sandøya i Stavanger

 5. Dobbelt­draps­dømt (20) døde i fengsel

 6. Hyllet Viking-innbytterne etter Molde-poeng: – Impon­erende