Dette skal aldri tåles

AFTENBLADET MENER: En ungdomsskolelærer i Frankrike er drept for å ha undervist elevene sine i ytringsfrihet. Det er barbarisk.

«Jeg er Samuel Paty». Over hele Frankrike har titusenvis av mennesker samles for å markere sin avsky for terrordrapet på Samuel Paty.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Barbarisk. Grotesk. Ufattelig. At en historielærer på en ungdomsskole i Paris fikk halsen skåret over fordi han underviste elevene sine i ytringsfrihet, er rystende på alle tenkelige plan. Det er vanskelig å finne ord for.

I Frankrike ble ytringsfrihet tatt inn som eget tema i skolen etter terrorangrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo. Samuel Paty underviste hvert år elevene sine i dette. Han viste fram karikaturtegningene av Muhammed som eksempel. Før han gjorde det, fikk de muslimske elevene som ønsket det, mulighet til å forlate klasserommet.

I år skal det ha blitt for sterkt for mange foreldre. Det ble diskusjoner på nett. En far beskyldte Paty for «pornografi» og krevde at han fikk sparken. Paty ble politianmeldt av både eleven og faren hans, og svarte med å anmelde dem for ærekrenkelser. Den samme faren la ut en video der han hevdet at islam og Muhammed hadde blitt fornærmet. Noen dager før drapet la han ut lærerens navn og skolens adresse. Sammen med en kjent islamist skal han ha oppfordret til drap. Det kan ha blitt oppfattet som en fatwa. Fredag ble Paty halshugd på vei hjem fra skolen. Av en 18-åring fra Tsjetsjenia. 18-åringen ble kort tid senere skutt av politiet da de skulle pågripe ham, og døde av skadene.

Mange er arrestert, den omtalte faren, islamisten, familie og nettverk til drapsmannen. Politiet etterforsker over 80 chattegrupper de mener har spredd hatkriminalitet, og myndighetene vil stenge en moské.

Grotesk. Barbarisk. Ufattelig. Klasserommene våre, enten det er her eller i Frankrike, skal være våre viktigste rom for demokratibygging. I de helt små ting, som å dele, vente på tur, respektere andres stemme. Lære å bidra til at fellesskapet er trygt. Selv om folk er ulike der. Selv om de har ulike meninger og ulik tro. Lære ytringsfrihet. Også i praksis.

Det er helt grunnleggende for demokratiet. Og for å få dette til, er det helt grunnleggende å slå ring om klasserommet som en offentlig arena. Der lærerens handlinger også er offentlige.

I Norge er det opp til lærerne hvordan og når temaet ytringsfrihet skal inn i undervisningen. Slik bør det også være, for det er er stein på stein som skal bygges. Hvilken stein som skal legges når, og oppå hvilke andre, er læreren den beste til å vurdere i hver klasse.

Men ytringsfrihet skal finne sted. Det skal undervises i. Det skal tåles som like grunnleggende opplæring som lesing, skriving og regning.

At en lærer kan bli halshugd for å undervise i ytringsfrihet, skal ikke tåles. Det kan ikke tåles. Aldri.

Les også

 1. Kilde: Fire elever pågrepet etter lærerdrapet i Frankrike

 2. Lærer halshugget - skal ha vist frem Muhammed-karikaturer i skoletime

 3. Razziaer mot franske islamister og 80 etter­forsk­ninger mot nett­hat i gang

 4. Store demonstrasjoner i Frankrike etter lærerdrapet

Publisert:
 1. Ytringsfrihet
 2. Tsjetsjenia
 3. Charlie Hebdo

Mest lest akkurat nå

 1. – Dette blir en attraksjon for hele byen

 2. Veton Berisha øker Vikings ledelse igjen!

 3. Politiet ønsker tips om hen­delser før døds­ulykken i Sandnes

 4. Elleville jubelscener på overtid - stormet banen i ekstase

 5. Mark Zuckerberg vil at vi skal legge mobil­telefonen og pc-en ned i kjelleren ved kassett­spilleren og plate­spilleren

 6. – Problem­stillingen med parkerings­plasser ved Nye SUS er alvorlig