Når ingen bryr seg

AFTENBLADET MENER: Regionen vår trenger neppe et eget lobby-kontor i Oslo. Men flere lokalpolitikere på Oslo-flyet kan være en god idé.

Stavanger-regionen har vært seg selv nok, påpeker næringsminister Iselin Nybø (V). Skal regionen bli sett og hørt i Oslo, kreves det mer aktive lokalpolitikere, ikke flere lobbyister, mener Aftenbladet.
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

I sist uke arrangerte Kåkå Kverulantkatedralen en politisk debatt med tema «Blir Rogaland hørt i Oslo»?

Dette er en så gammel vise at den nærmest er som en sviske å regne. Et sikrere kort i lokalpolitikken enn «Oslo forstår oss ikke», er vanskelig å oppdrive.

Bakgrunnen for debatten er at Arbeiderpartiet i Stavanger på ny har slått frampå om en gammel idé, nemlig å opprette en slags ambassade for Rogaland i Oslo, for å sørge for at regionen får den oppmerksomheten Norges tredje største byområde, Norges fremste landbruksfylke og landets oljehovedstad fortjener.

Næringsminister Iselin Nybø, som deltok i debatten, har nok helt rett når hun påpeker at Rogaland, og da særlig Nord-Jæren, i flere tiår har vært seg selv nok. Statusen som oljehovedstad gjorde at Stavanger – regionen i liten grad hadde bruk for Oslo. Oppmerksomheten var i stedet rettet ut over landets grenser, til Houston og London og Beijing.

Vi klarer oss uten Oslo, vi fikser ting sjøl, var omkvedet.

Nå har pipa fått en litt annen lyd. Hvorfor blir ikke flere statlige arbeidsplasser, som er viktige i miksen på arbeidsmarkedet, lagt til vår region? Hvorfor stritter Oslo imot når Stavanger ber om å få egen medisinutdanning ved UiS? Får regionen sin rettmessige del av samferdselsbudsjettet? Og så videre.

I en slik kontekst kan det umiddelbart høres fornuftig ut at regionen spleiser på et dedikert Oslo-kontor. Men stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) peker jo rett på sakens kjerne når han påpeker at Rogaland allerede har 14 høyt gasjerte lobbyister plassert så sentralt som overhodet mulig. De utgjør Rogalands representanter på Stortinget. Til alt overmål har fylket for tiden fire statsråder.

På den annen side er Arbeiderpartiets frustrasjon forståelig. Det politiske maktskiftet i Stavanger høsten 2019 har selvsagt hatt som en effekt at Stavanger ikke står øverst på prioriteringslista til en regjering utgått av Høyre, Venstre og KrF.

Nå er det ett år til stortingsvalget. Er det grunn til å tro at en regjering utgått av Ap vil være mer lydhør for Rogalands ønsker og behov? Ikke nødvendigvis. Historisk har for eksempel Rogaland vært svakt representert i Ap-regjeringer.

I dagens politiske situasjon er det nok viktigere enn noen gang at lokale folkevalgte tilbringer tid i Oslo, i tett dialog med våre representanter på Stortinget og i dialog med de sentrale departementene. Lobbyister er ofte bare dyre mellommenn.

Statusen som oljehovedstad gjorde at Stavanger – regionen i liten grad hadde bruk for Oslo
Publisert: