Storbritannias økende barnefattigdom

AFTENBLADET MENER: 30 prosent av britiske barn lever i fattigdom. Det er svært bekymringsfullt at regjeringen i landet ikke gjør mer for å hindre at det eskalerer.

Fotballspilleren Marcus Rashford og moren Melanie var på besøk nylig hos veldedighetsorganisasjonen FareShare i Manchester. Barneleger har bedt den britiske regjeringen om å snu og gi de vanskeligstilte barna i landet gratis måltider også i skoleferiene.
 • Leder
Publisert: Publisert:

Mandag sa statsminister Boris Johnson at dødstallene fra Covid-19 kan komme til å bli dobbelt så høye som i den første smittebølgen. Han sa at landet stenges derfor ned i en måned fra fredag. De strenge tiltakene vil føre til at mange igjen står uten en jobb å gå til.

Økonomien i landet er ventet å falle med 10,1 prosent i år og med 7,6 prosent neste år, ifølge Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD). Arbeidsledigheten er ventet å stige til 7,1 prosent. I tillegg kan Brexit komme til å få store følger for handel og jobber, dersom det ikke blir noen avtale med EU.

Les også

Ny smittebølge tvinger Europa til å stenge ned på nytt

Fattige barn

Alt dette vil påvirke de svakeste barna. Tall fra organisasjonen End Child Poverty viste at barnefattigdommen i Storbritannia allerede var stigende før koronakrisen. Og at det har blitt enda verre siden mars.

30 prosent av britiske barn lever i fattigdom, ifølge tall fra myndighetene.

Regjeringen annonserte lørdag at de vil utvide permitteringsordningen som betyr at de som har en arbeidskontrakt mottar 80 prosent av lønnen. De vil også forlenge ordningen med «huslånsferie» i seks måneder.

Men samtidig stemte parlamentet, med statsminister Johnson i spissen, ned et forslag fra Labour om å gi 1,5 millioner vanskeligstilte barn matkuponger på £15 i uken i feriene fram til påske. Dette er barn som allerede får gratis skolemat, men som risikerer å gå sultne i feriene dersom de ikke får disse matkupongene.

Rashford-kampanje

Det var fotballspilleren Marcus Rashford fra Manchester United som satte i gang en kampanje for å få regjeringen til å snu. Rashford, som selv vokste opp i fattigdom, har samlet inn mer enn 1 million underskrifter, i en av de største underskriftskampanjene noensinne i Storbritannia.

Mer enn 2000 kafeer, restauranter og andre virksomheter har støttet opp om Rashfords kampanje, ifølge organisasjonen All Of Us Together, som har samlet informasjon om hvor mange måltider per uke de tilsammen klarer å levere.

Rashfords innsats for de fattige barna er beundringsverdig, og det vitner om et stort engasjement i samfunnet. Men det løser ikke det underliggende problemet med økende barnefattigdom i Storbritannia, som regjeringen heller ikke ser ut til å ha gjort noe for å forbedre før koronakrisen.

Alt tyder på den økonomiske situasjonen i landet går i utforbakke, og da er det dessverre de aller svakeste barna som igjen får lide. Følgene for barn av å vokse opp i fattigdom er store, og det er svært bekymringsfullt at regjeringen i Storbritannia ikke gjør mer for å hindre at dette skjer og at det eskalerer.

Les også

 1. Boris Johnson gjør seg klar for «no deal» med EU: – De har forlatt forhandlingsbordet

 2. Bønder frykter landbruket vil bli ofret i forhandlingene med Storbritannia

Publisert:
 1. Fattigdom
 2. Barn
 3. Økonomi
 4. Storbritannia
 5. Barnefattigdom

Mest lest akkurat nå

 1. Norge åpner opp – festen har startet

 2. – Endelig, seier 2-1 og så fortjent, så fortjent. Og så viktig

 3. I over 30 år har Egil Tveit jobbet nattevakt på Shell-en i Løkkeveien. Nå rives stasjonen – uten at det stopper Egil

 4. Denne stjernesmellen kan bli kostbar for Viking

 5. – Kjekkere etterpå enn underveis

 6. Inviterer til gjen­åpnings­feiring i Stavanger lørdag kveld