En statsmannsaktig ny Labour-leder

LEDER: Keir Starmer har en stor jobb foran seg som ny leder av Labour-partiet i Storbritannia. Men mye tyder på at han kan være samlende og at folk i partiet seg for seg at en dag kan han bli statsminister.

Keir Starmer ble valgt til ny leder av det britiske partiet Labour, etter Jeremy Corbyn.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Keir Starmer ble som ventet valgt til ny leder for britiske Labour lørdag. Han fikk 56,2 prosent av stemmene. Han og rivalene Rebecca Long Bailey og Lisa Nandy fikk beskjeden om Starmers seier gjennom et videokonferansemøte.

Ifølge britiske aviser, gikk så den nye lederen rett på jobb i sine nye kontorer i Westminster. Det første han gjorde der var å ringe statsminister Boris Johnson og takke ja til tilbudet om å jobbe sammen gjennom koronakrisen.

Starmer står overfor en stor oppgave i å rydde opp i Labour og løfte partiet igjen, etter fem år med Jeremy Corbyn som leder.

Som leder gjorde Corbyn mye for å ødelegge for partiet, noe som også har ført til en forverring av britisk politikk. Han kom med sterk kritikk av tidligere statsminister Tony Blair, og han håndterte Brexit-saken på en måte som gjorde at høyresiden i det konservative partiet vant stort på det. I tillegg klarte han å fornærme det jødiske samfunnet, opptil flere ganger.

Corbyns Labour i opposisjon stod overfor en regjering som nesten førte landet inn en økonomisk resesjon. Hans supportere mente hele tiden at han kunne vinne valg, men likevel klarte han å tape, to ganger. Det siste valgresultatet var det dårligste for Labour siden 1935. En britisk kommentator beskrev lederbyttet med at «Labour har sluttet å drikke, men de er langt fra å bli edru».

Keir Starmer gjør at grasrota i partiet nå har noen å se opp til. Flere mener at han er statsmannsaktig, og at han er en type som gjerne kan bli statsminister.

Hans første oppgave blir å være samlende i denne krisen landet står overfor. Så må han samle partiets medlemmer igjen, og også få med seg venstresiden i partiet og Corbyns støttespillere.

Mye tyder på at han er på god vei. Den tidligere ministeren Ben Bradshaw, som tilhører venstresiden i partiet, skrev på Twitter at han var «så glad for mitt elskede parti Labour og for landet. For første gang siden Tony Blair har jeg offentlig støttet en vinnende kandidat som folket kanskje vil ha som statsminister».

Dersom Starmer klarer denne oppgaven, vil det ikke bare bedre partiet men også politikken i Storbritannia. I et land med bare to store partier, er det helt nødvendig med en kraftfull opposisjon.

Publisert:
 1. Britisk politikk
 2. Labour
 3. Jeremy Corbyn
 4. Brexit
 5. Storbritannia

Mest lest akkurat nå

 1. John Arne Riise blir trener for kvinnelag i Rogaland

 2. Jakob passerte Gjert og troner øverst i familien

 3. Berisha lønnskongen: Dette tjente Viking-spillerne i fjor

 4. Nakstad: Ikke mangel på hurtigtester

 5. Sola-ordføreren mer enn doblet formuen sin

 6. Smedvig-topp tjente mest i Stavanger