Flere må gjøre som Aibel

LEDER: Dersom Norge skal klare å ta en lederposisjon i havvind, krever det at flere gjør som Aibel. Det krever også at norske myndigheter legger til rette for det.

Aibel vokser på fornybarsatsing. Konserndirektør Nils Arne Hatleskog er fornøyd.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Aftenbladet skrev på mandag om leverandørbedriften Aibel med hovedkontor på Forus og verft i Haugesund og Thailand, som på rekordtid har åttedoblet andelen «grønne» jobber.

Så langt i år har selskapet inngått kontrakter på havvind for 8 milliarder kroner. Det som sier enda mer er at nesten 40 prosent av ordrereserven, altså verdien av ordrene bedriften har igjen å utføre ved utgangen av kvartalet, er fornybar. For bare ett år siden var denne andelen på bare 5 prosent.

Les også

Havvind-milliardene renner inn hos Aibel

Les også

Aker Solutions etterlyser aggressiv havvindsatsing. Freiberg mener støtten er god nok.

Ut av oljeavhengighet

Aibel toppet allerede i 2015 eksportlisten for fornybar teknologi med Dolwin beta, verdens største omformeranlegg for høyspent likestrøm. Havvind-kjempen jobber nå i tysk farvann.

Med leveranser til 2025 og en betydelig oppgang i omsetningen, har Aibel klart å komme seg ut av den totale oljeavhengigheten. Og selskapet har fått et nytt bein å stå på.

Forrige onsdag sikret selskapet seg en milliardkontrakt med Equinor på havvindanlegget Doggerbank på britisk sokkel.

Havvindmarkedet i Europa, og spesielt i Storbritannia, er på bratt vei oppover. Også i Kina og USA vokser havvind-markedet.

Aibel er et godt eksempel på at det er mulig for norske leverandørbedrifter å omstille seg til nye forretningsmuligheter som skaper nye jobber.

Les også

Norge er verst i klassen på eksport, og vi taper stadig terreng

Les også

Equinor gir havvind-kontrakter for 3,3 milliarder kroner

Myndighetene må på banen

I en rapport fra Centre for Sustainable Energy Studies (CenSES) heter det at en oljeopptur kan bli et hinder for utvikling av havvind-industrien i Norge. En satsing krever at det er selskaper som gjør det over tid.

Men det krever også at myndighetene legger til rette for nye industrier, og ikke bare for fortsatt vekst i olje- og gassindustrien.

Så langt har ikke myndighetene gjort nok for at norsk leverandørindustri som helhet skal klare å bli ledende i det internasjonale havvind-markedet.

Norske myndigheter la havvind-satsingen på hylla i 2011, og har ikke klart å stable noe på beina igjen før nå nylig. Det industrien trenger er et hjemmemarked. Ikke nødvendigvis for produksjon av mer fornybar strøm her i landet, men for at selskapene skal ha en hjemmebane der de kan teste ut nye løsninger og ny teknologi.

Dersom Norge skal klare å ta en lederposisjon i havvind, krever det at flere gjør som Aibel og holder fast på satsingen. Det krever også at norske myndigheter legger til rette for det. Og det må skje nå.

Les også

 1. Aibel sikret milliardkontrakt med Equinor på Doggerbank

 2. Energibyrå: Havmøller kan drive verdens grønne omstilling

Publisert:
 1. Havvind
 2. Fornybar energi
 3. Aibel
 4. Leverandørindustri
 5. Leder

Mest lest akkurat nå

 1. Familien prøvde å overtale kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt

 2. Dei sat i baksetet då foreldra døydde

 3. Tenåringer hengt ut som voldtektsmenn på Tiktok: – Det tok livet av ungdomstiden vår

 4. Førstemann til mølla-prinsippet skaper både sinne og tårer for skuffede badegjester

 5. Snille, gode Ole Kallelid

 6. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er koronasmittet