Politiet kan ikke sensurere ytringer

LEDER: Det er ikke de som truer med vold som skal få lov til å definere hvilke ytringer mennesker i Norge skal få lov til å komme med.

SIANs Arne Tumyr kastet koranen under en demonstrasjon på Torvet i Kristiansand nylig. Det førte til basketak mellom demonstranter og politi da noen brant deler av en bok.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Politidirektoratet utstedte i forrige uke en hemmelig ordre til politiet i hele Norge om å gripe inn mot brenning av religiøse symboler, mer spesifikt koranen.

Politidirektør Benedicte Bjørnland bekreftet dette til Filter nyheter.

Grunnen til instruksen skal være advarsler fra PST om at koranbrenning kan føre til hevnaksjoner mot Norge og en frykt for reaksjoner fra muslimske miljøer.

«Det handler om å gripe inn mot å brenne religiøse symboler i en setting hvor man fort kan gå over i å true, forhåne og fremme hat, forfølgelse og ringeakt overfor noen på grunn av deres religion eller livssyn, som er ordlyden i straffeloven, sa Bjørnland til Filter nyheter.

Les også

Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand

Ikke forbudt

Denne ordren ble gitt forrige fredag, i forkant av Stopp islamiseringen av Norges (SIAN) demonstrasjon i Kristiansand.

SIAN hadde på forhånd varslet at de ville brenne et eksemplar av Koranen. Politiet hadde ikke gitt tillatelse til dette, og derfor ble demonstrasjonen stanset da SIAN-leder Lars Thorsen tente på en bok.

Politistasjonssjef Ole Hortemo i Kristiansand understreket før demonstrasjonen at bokbrenning ikke var forbudt i Norge. Men politiet kan sette vilkår for en demonstrasjon, som at det ikke skal være åpen ild.

Les også

Politiet la personer i bakken under Sian-demonstrasjon i Kristiansand

Les også

– Jeg har spist på pakistansk restaurant, altså kan jeg uttale meg skråsikkert om innvandrere

Angrep på religionen

Ytringsfrihetsadvokat Jon Wessel-Aas mener at politidirektoratet er de som bryter grunnloven når de nå kommer med en generell instruks om å ikke brenne koranen. Han sa til Nettavisen at det er represaliene vi skal beskyttes mot, ikke ytringen. Og at det er domstolene som skal avgjøre om noen har brutt loven. Ikke politiet, før hendelsen.

Fagdirektør Anine Kierulf ved Norges institusjon for menneskerettigheter sa til Filter nyheter at når noen brenner en koran, tolkes det som et angrep på religionen og ikke dens tilhengere.

Blasfemiparagrafen ble fjernet fra straffeloven i Norge i 2015, etter angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris samme år. Begrunnelsen for opphevelsen var dette skillet.

«I det ligger at om man først aksepterer at det å kritisere religion er lovlig, kan man ikke si at veldig provoserende kritikk av religion ikke er lov likevel», sa Kierulf.

Les også

Islam og kristendom historisk like

Lov og orden

Politiets oppgave er å holde ro og orden, og gripe inn i enkelthendelser hvis de ser at det er fare for at det eskalerer.

Men politiet kan ikke drive med sensur av ytringer fordi de frykter følgene av denne ytringen. Det er dette politidirektøren legger opp til med sin instruks.

Det er ikke de som truer med vold som skal få lov til å definere hvilke ytringer mennesker i Norge skal få lov til å komme med.

Les også

 1. Frp-topp vil kaste ut SIAN-medlemmer og de som sprer hat

 2. Frijazz overdøvet islam-demonstranter

 3. Jo, dette er brunt i kantane, Frp

Publisert:
 1. Ytringsfrihet
 2. Religion
 3. Jon Wessel-Aas
 4. Charlie Hebdo
 5. Benedicte Bjørnland

Mest lest akkurat nå

 1. Nå kommer ruske­været

 2. Turist på fiske­tur tipset om lokalt tal­ent. Nå skal han prøve seg i uten­landsk klubb

 3. Ten­årings­gutter kan ha blitt rammet av Tik­tok-trend: Bruker en spesiell låt til å navn­gi over­gripere

 4. De har vært gift i 70 år: – Jeg tror vi holder oss godt for vi er så gode for hverandre

 5. Her er årets første Viking-lag: – Kommer til å være tunge i beina

 6. FHI mener de fleste tiltakene gradvis kan trappes ned fra nå