Vaksinens plass i kampen

LEDER: Tirsdag denne uken kunne Verdens helseorganisasjon (WHO) erklære polio for utryddet i Afrika. Det er en veldig god nyhet.

Vaksinering mot polio i Nigeria i 2016. Fire år senere erklærer WHO viruset for utryddet i Afrika.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det er fire år siden sist tilfelle av poliosmitte i Afrika. Tidligere har viruset ført til lammelser hos rundt 75.000 afrikanske barn hvert år. For opp til 7500 av disse ble smitten dødelig. Innsatsen mot viruset har ifølge WHO hindret 1,8 millioner lammelser i Afrika de siste 24 årene. Sykdommen er likevel ikke helt borte, sjeldne tilfeller av det såkalte vaksineviruset, en mutert variant, kan oppstå i områder hvor få er vaksinert. I Afrika kjenner man til 177 tilfeller i år. Det ville viruset finnes nå bare i Pakistan og Afghanistan.

Europa ble erklært poliofritt i 2002, vaksinen kom i 1956. I 1996 hadde alle land i Afrika fremdeles viruset, og Sør-Afrikas president Nelson Mandela satte i gang kampanjen «Kick Polio Out Of Africa». Helsearbeidere gikk fra landsby til landsby og vaksinerte. For det fantes og finnes ingen kur mot sykdommen, bare vaksine kan stanse den på anstendig vis.

Det lyder kjent. Nyheten er en påminnelse om hvor viktig massevaksinasjon er for å hindre alvorlig sykdom og død. Ville og kunnskapsløse konspirasjonsteorier mot vaksine skal vi selvsagt avfeie, også holdninger som at det holder å bygge et sterkt immunsystem selv. Samtidig er det grunn til å minne om hvor viktig det er å bruke nok tid på å utvikle og sikre en vaksine, og å informere om usikkerhet knyttet til dette.

I 2009, under utbruddet av svineinfluensaen, kom den hurtig utviklede vaksinen Pandremix, som befolkningen ble anbefalt å ta. I ettertid har det vist seg at vaksinen ga svært alvorlige bivirkninger for noen. Tall fra Norsk Pasientskadeerstatning ti år etterpå, i 2019, viser at de hadde mottatt 801 søknader, og utbetalt nærmere 350 millioner kroner i erstatning. 151 saker fikk medhold, hele 121 av disse gjaldt sykdommen narkolepsi. Erfaringer fra flere land viser at de fleste av de som ble rammet av dette, var barn og unge. Det er en altfor alvorlig pris å betale.

Lærdommen vi sitter igjen med er svært viktig. Myndighetene må være åpne om usikkerhet og uenighet knyttet til en vaksine. Her i landet har vi grunn til å tro at de vil være det nå - under koronaen har vi i stor grad fått del i usikkerheten knyttet til både viruset og tiltakene mot det. Vi må også la utviklingen av en vaksine ta lang nok tid. Deretter må vi vaksinere oss. For å bekjempe viruset og beskytte hverandre.

Publisert: