Kutt i Stavanger må møtes med kreativitet

LEDER: Kommunedirektøren varsler kutt på 300 millioner kroner i Stavanger allerede neste år. De påfølgende årene kommer det mer, så det blir tøffe tak for byens innbyggere.

Et internt notat fra kommunedirektør Per Kristian Vareide (t.h.) dokumenterer vanskelige budsjettprosesser for ordfører Kari Nessa Nordtun (t.v.) og de andre politikerne i Stavanger.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Kommunedirektørens notat, som Aftenbladet omtalte fredag forrige uke, varsler kraftig kost, men bør ikke overraske verken politikerne eller de øvrige innbyggerne. Administrasjon har over flere år sagt hva som kommer og minner om at Stavanger ikke lenger har mer å rutte med enn andre. Dramatikken er altså ikke verre enn at kommunen er i ferd med å havne på norsk gjennomsnittsnivå.

Derfor er det også både bra og konstruktivt at politikerne denne gangen ikke drar ned rullegardinene og lar være å forholde seg til realitetene, for dette er en situasjon som nettopp krever politikk. Og det kreves beinharde prioriteringer innenfor alle sektorer.

Ikke minst gjelder dette innenfor oppvekst- og utdanningssektoren, der kommunedirektøren vil begynne med å ta 123 millioner kroner i 2021. Det stopper ikke der, for dette skal akkumuleres opp til 185 millioner kroner i 2024. Dette er kraftig kost for både elever, foreldre og ikke minst ansatte i skolesektoren. Samtidig er dette en sektor med enorme budsjetter, noe som gjør at kuttene framstår som mindre fryktinngytende.

Likevel bør politikerne gå varsomt fram på dette punktet. Stavangers framtid avhenger sterkt av et godt oppvekstmiljø, der skolesituasjonen er et midtpunkt. Det er et problem, og kan hemme kreativiteten, at det er vanskelig å gjøre noe med alt som er lovpålagt. Situasjonen viser for eksempel at den såkalte lærerreformen er alt annet enn en reform, men et pålegg som kan gjøre det vanskelig å foreta andre grep.

Flertallspartiene i Stavanger i Stavanger har allerede gjort tydelige endringer innenfor skoleområdet og hele tiden sagt at dette er en sektor som står høyt i kurs. Opposisjonen har allerede begynt å utfordre dem på dette, blant annet når det gjelder gratis skolefritidsordning. Denne diskusjonen vil selvsagt komme opp på nytt, men forhåpentlig blir det ikke bare en kuttdebatt, men en omstillingsdebatt.

Les også

Fra mandag får førsteklassinger i Stavanger gå gratis på SFO

Kommunedirektør Per Kristian Vareide kan lett beskyldes for å kalle sparetiltakene for omstilling og ikke kutt. Men han har et poeng. For det første er kommunen helt nødt til å gire om. Alle innbyggerne blir berørt, men det handler også om at de skal bli mindre berørt i årene som kommer. Og blir debattene riktige, kan det til og med hende at det kommer smarte, innovative løsninger ut i den andre enden.

Notatet kuttforslagene kommer fra, vil legge grunnlaget for hele diskusjonen rundt kommunens handlings- og økonomiplan de neste fire årene. Forhåpentlig fører det til også til at gode ideer, som også er billigere. Ellers blir dette traurig.

Publisert: