Fingrene av fatet, Jonas!

AFTENBLADET MENER: Lyses ekstrainntekter må fordeles lokalt på de som har hatt de skyhøye strømprisene i år. Staten har allerede håvet inn flere titalls milliarder kroner i ekstrainntekter.

Jonas Gahr Støre sier at de som har tjent godt på denne situasjonen må bidra mer, med referanse til Lyses gode resultater.
Publisert: Publisert:
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Tidligere denne måneden rapporterte Lyse rekordresultater for første halvdel av året. Halvårsresultatet ble 1,5 milliarder kroner mot 937 millioner kroner i samme periode i fjor.

Lyse utreder nå modeller for utbetaling av et ekstraordinært, historisk utbytte til de 14 eierkommunene i Rogaland. Hvordan pengene skal fordeles er usikkert. Men det er stor enighet om at dette må komme innbyggerne i kommunene til gode.

Så, i forrige uke meldte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) seg på i debatten:

«Vi mener jo at de som har de høyeste inntektene og formuene, og de som har tjent godt på denne situasjonen, de må nå bidra mer for at vi skal løse noen av de oppgavene vi skal løse sammen», sa han til Aftenbladet om Lyses resultater.

Akkurat hva han mener med dette, vil han og regjeringen komme tilbake til i statsbudsjettet.

Ordførerne i Time, Hå, Hjelmeland, Sola, Kvitsøy og Strand kommuner reagerte denne uken kraftig på uttalelsene fra statsministeren.

«Støre må ikke komme og ta verdiskapingen som tilhører kommunene og innbyggerne. Det vil i så fall svekke Lyse som en viktig bedrift for hele regionen», sa initiativtaker Andreas Vollsund (H) i Time kommune.

Ingen lokale Arbeiderparti-ordførere er med på uttalelsen. Svaret derfra er at de heller vil ta denne samtalen internt i partiet, og at dialog skal løse dette.

Vi mener dette er en ganske passiv innstilling. For de ekstrainntektene Lyse har akkurat nå kommer nettopp fra innbyggerne i Lyses eierkommuner. Og da må disse pengene fordeles på oss som bor her.

Staten har allerede i perioden mellom januar og juli hatt mellom 25 og 27 milliarder kroner i ekstrainntekter på grunn av de høye strømprisene i år, ifølge beregninger for VG fra Nordea og Energi Norge. Det er etter at utgiftene til strømstøtte er trukket fra.

Havner pengene fra Lyse i den store, statlige potten vil disse ekstra midlene tilfalle også de i andre deler av landet som har lav strømpris.

Vi kan derfor si oss enige med de lokale ordførerne i at Støres tiltak vil øke gapet mellom hva privatpersoner, næringsliv og kommuner i våre landsdeler betaler inn og hva de får tilbake.

Sånn kan vi ikke ha det.

Publisert: