På tide å avvikle helligdagsfreden

LEDER: Trenger vi sentralstyring og lovregulering av hvordan folk skal forvalte tiden sin? Svaret er selvsagt nei, så tiden er inne for å fjerne lovgivningen om helligdagsfred.

Partilederne Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) og Trine Skei Grande (V) da de la fram Jeløy-erklæringen i vinter. Nå følger Grande opp med å foreslå fjerning av loven om helligdagsfred.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

«For å verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager og for å gi høytiden ro og verdighet, skal det være helligdagsfred i samsvar med reglene i denne lov,» heter det i åpningsbestemmelsen i lov om helligdager og helligdagsfred.

Av en eller annen grunn er det lagt til Kulturdepartementet å regulere hvordan vi skal bruke helligdagene våre. Derfor har utallige kulturministere brukt mye tid på åpningstidsreglementene for butikker. Like før jul fikk den forrige kulturministeren en utredning som foreslo en bitte liten liberalisering av åpningstidene på søndag, men den tok flertallet på Stortinget avstand fra før den kom på høring.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum sa blant annet til NRK at søndagen bør folk «gjøre ingenting eller bare kose seg». Knut Arild Hareide (KrF) fortalte i sakens anledning at han hadde brukt søndagen sin på skitur og at det er noe han tror folk flest ønsker.

Dette har tydeligvis ikke tatt motet fra den relativt nye kulturstatsråden, Trine Skei Grande (V). Sist helg tok hun til orde for å fjerne loven som gir en slags ekstra beskyttelse mot bråk, støy og aktiviteter på søn- og helligdager.

Selvfølgelig har hun rett. Folk må få velge selv hvilke dager de vil gå tur på, slappe av på eller klippe plenen på. Norge er blitt multireligiøst. Andre ukedager fungerer nå som helligdager for mange. I tillegg er vi blitt et mindre religiøst land. Det er ikke lenger tid for at hensynet til den tidligere statskirken skal regulere hvordan vi bruker søndagene.

Å avvikle denne religiøst motiverte bestemmelsen står selvsagt ikke til hinder for at folk fortsatt bør oppføre seg fint og vise respekt både for kirkeliv og soldager på terrassen. De fleste kommer uansett ikke til å bruke motorsaga på søndagsformiddagene. Sagene bråker for øvrig like mye på onsdagskveldene, men dette er uansett ikke noe politiet bør bruke tid, krefter og bøtleggingskapasitet på.

Trolig må de det likevel, for det er lite som tyder på at søndagsalliansen på Stortinget mener noe annet om dette enn om åpningstider. Biskopen i Borg, Atle Sommerfeldt, har allerede fylt på argumenthåndboka og sagt at mennesker «har godt av å ha noen dager som skiller seg fra hverdagen». Nettopp, men dette bør de få velge selv, uten trussel om en straffesanksjon.

17. mai er for øvrig ikke helligdag og derfor ikke omfattet av helligdagsfreden. Selv når den faller på en søndag, fastslår loven at det er lov å gå i tog i gudstjenestetid.

Les også

 1. Dårlig nytt om søndagsåpent

Publisert:
 1. 17. mai
 2. Knut Arild Hareide
 3. Trygve Slagsvold Vedum
 4. Leder
 5. Trine Skei Grande

Mest lest akkurat nå

 1. «Glimt av gammel storhet – og masse rør og rot. Men det viktigste denne kvelden var kanskje ikke kvaliteten på Kristian Valens show.»

 2. Kvinne brukte superlim på naboens elbil-lader

 3. Et enkelt Messenger-spørsmål fra en slektning ble til et mareritt for Rune Nedrebø

 4. Da hun fikk påvist det arvelige genet, fikk hun valget. For henne var det aldri et spørsmål.

 5. Innenfor denne knuste døren ble et eldre par angrepet. Dette var gjerningsmannens sannsynlige rute.

 6. Nå herjer tidligere Viking-talent: – Alltid visst at jeg har det i meg