Leder: Eget ombud - ta bedre vare på varsleren


Vi trenger varslerne, og vi trenger et bedre system for varsling.

2017 Stavanger. Fra reportasje om boforholdene i et kommunalt bofellesskap for personer med rusproblemer og psykiske lidelser. Leiligheten til Beboer 403 har lenge vært preget av søppel, rot og uhygeniske boforhold.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel


Politiets Fellesforbund og Unio krever et nasjonalt varslingsombud. Gjentatte eksempler på trakassering og gjengjeldelse har ført til at Politiets Fellesforbund til og med advarer sine medlemmer mot å varsle – den helsemessige påkjenningen på den enkelte blir rett og slett for stor.

Les også

Varslere føler seg sviktet av sine tillitsvalgte

Les også

Brann i Boganes bofellesskap

Les også

Den uutholdelige stanken fra leilighet 403

Varsling er å si fra om kritikkverdige forhold, til noen som kan gjøre noe med det. En varslingsordning skal gjøre det enkelt og trygt å varsle om korrupsjon, misligheter og andre lovbrudd.

Personlig pris å betale

Ansatte har en lovbestemt rett til å varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten. Samtidig viser erfaringene fra politi, skole og helsevesen at den personlige omkostningen blir stor.

Vi ser flere fordeler med å løfte varslerombud opp på nasjonalt nivå. En slik funksjon vil samle kompetanse på et sted og sikre objektivitet og rådgivning.

Et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg jobber nå med varslingsreglene i arbeidsmiljøloven. En av inspirasjonskildene er Nederland som har opprettet "Whistleblower House". En uavhengig statlig institusjon som undersøker og bistår i varslingssaker.

Rådmann i Stavanger, Per Kristian Vareide, har på sin side foreslått å opprette et interkommunalt varslingsorgan etter at både Aftenbladet og Rogalands Avis har avdekket tilfeller av varslere som hevder seg dårlig behandlet av kommunen. Vi mener at et nasjonalt varslerombud og et interkommunalt varslingsorgan ikke trenger å stå i motsetning til hverandre, men fint kan spille sammen og utfylle hverandre.

Uavhengig av rådmann

Fordelen med et interkommunalt varslingsorgan i hele eller deler av Rogaland vil være at et slikt organ vil oppleves som mer uavhengig av den enkelte kommuneadministrasjonen. Mange kommuner vil i denne sammenhengen dessuten være så små at et interkommunalt samarbeid på området vil være nødvendig for dem.

Stavanger og nabokommuner kan gjerne hente inspirasjon fra Oslo kommune på dette feltet. Landets hovedstad har enkle og oversiktlige nettsider for anonym, kryptert varsling. Dersom du legger igjen adresse og kontaktopplysninger får du også en tilbakemelding om utfallet i saken. Oslo kommunes varslingsordning er åpen for både ansatte og for eksterne (brukere, leverandører og andre).

Det norske samfunnet er bygd på tillit, blant annet til offentlig forvaltning. Bedre vern for varslere vil styrke tilliten, ikke svekke den.

Les også

 1. Å komme til min datter er som å komme til himmelen – å dra til min sønn har vært som å komme til helvete

 2. Hvor skal beboer 403 gjøre av seg da?

Publisert:
 1. Per Kristian Vareide
 2. Varsling
 3. Korrupsjon
 4. Stavanger
 5. Unio

Mest lest akkurat nå

 1. Camilla stygt skada under handballkamp i Storhallen: – Dei tribunane skulle aldri ha stått der

 2. Mange prøvde seg i konkurransen – nå er fem finalister klare

 3. Nå skal flere tas

 4. Barnehage ble lagt ned på grunn av overkapasitet i bydelen. Nå har denne Hundvåg-familien fått tilbud om plass på Stokka

 5. Overrasket i lokaloppgjøret: Dette har ikke skjedd på 22 år

 6. Storstilt hytteutbygging i Sandnes: Opnar for mange nye hytter i naturområde