Rolig nå, tolldirektør

LEDER: Av og til blir samfunnets kontrollorganer så høye på egen suksess at de ikke ser noen grenser for hva de kan oppnå og hvilke metoder de kan bruke. Nå har Tollvesenet testet et system som filmer biler ved grensepassering. Ikke overraskende vil de både at ordningen blir permanent og utvidet. Ærlig talt: Dette må vi bli spart for.

Tollsuksess? Ølbeslag på Svinesund i helgen Foto: Tollvesenet

  • Leder
Publisert: Publisert:
  • Denne lederartikkelen ble publisert i februar 2013.
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

KANSKJE ER DET BRUK av begreper som «suksesskriterier» som gjør at enkelte organer mister noe av kontakten med dem de skal betjene. Tollvesenet har, som skattedirektoratet, veterinærmyndighetene og politiet, viktige funksjoner. Hvis de blir for opphengt i å avdekke, avsløre og pågripe, har de feil oppfatning av hvordan deres egen suksess skal måles.

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse er selvsagt begeistret og sier det er behov for flere fullmakter.

Troverdigheten bygges opp med en smidig og imøtekommende holdning overfor publikum. For Tollvesenet betyr det at de skal håndheve eksisterende import- og eksportregler på en samvittighetsfull måte og på en måte som gjør livet enkelt for dem som vil følge reglene. Samtidig er det selvsagt viktig å vise at de har en evne til å slå ned på de som ikke vil følge reglene. Det gjelder alle etater.

TOLLVESENET har i en periode hatt en automatisk sjekk av kjennetegn på alle biler som kjører inn i landet ved grenseovergangene i Østfold. Alle passerende biler blir fanget opp av kameraene. Dataene må slettes innen én time, men ordningen har ført til at beslagene har økt med 25–30 prosent. Aftenposten skrev i går (ekstern lenke) at Tollvesenet nå ønsker å utvide ordningen. De vil gjøre ordningen permanent ved alle landets 80 passeringspunkter og de ønsker å utvide lagringstiden fra én til 8760 timer, altså et helt år.

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse er selvsagt begeistret og sier det er behov for flere fullmakter. Det er ikke nye toner fra den kanten. For kort tid siden bad Tollvesenet om utvidet politimyndighet ved landets grenser. Overvåkingsforslaget er i samme bane.

DET ER NATURLIG og viktig at det tas i bruk moderne metoder også i dette arbeidet. Det gir normalt et bedre og mer effektivt system. Samtidig er det viktig å ha et edruelig forhold til hvordan de nye metodene anvendes. Hvis horisonten ikke er videre enn holdningen om at "de som ikke har gjort noe galt, ikke har noe å frykte", mangler det noe på dette forholdet.

De som ikke gjør noe galt skal bare i begrenset grad finne seg i at andre stikker nesen i hva de gjør. Og de skal iallfall ha trygghet for at informasjonen behandles på fortrolig og diskret måte. Dessverre tenker noen etater stikk motsatt.

Publisert:
  1. Ledelse

Mest lest akkurat nå

  1. Huset fra 1938 var tidligere kommunal bolig med utleieleiligheter. – Det var en «makeover» helt på grensen

  2. Fem nye smittede på Nord-Jæren

  3. Uthus og bil brant ned på Ålgård – mann pågrepet for innbrudd

  4. – Noe av det mest krevende jeg har gjort

  5. Sandnes Ulf strålte og klappet sammen: – Utrolig skuffende

  6. De har slitt med å trene regelmessig det siste året. Her er seks grunner til hvorfor du bør unngå det