Når det latterlige blir farlig

AFTENBLADET MENER: De som måtte lure på om konspirasjonsteorier kan være farlige, kan lære noe av de absurde planene om statskupp i Tyskland.

Den høyreekstreme adelsmannen Heinrich Reuss var tiltenkt rollen som statsoverhode i et nytt tysk rike.
Publisert: Publisert:
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Nyheten ble førstesideoppslag i medier over hele verden: I en kjemperazzia i elleve tyske delstater arresterte politiet 25 medlemmer av et høyreekstremt nettverk som hadde planer om å gjennomføre statskupp og innsette en gammel tysk prins som «statsoverhode».

Om lag 3000 politifolk ransaket 137 adresser i Tyskland, Italia og Østerrike, og foreløpig er over 50 personer tiltalt. Det tallet ventes å øke. Den 71 år gamle adelsmannen Heinrich Reuss, som kaller seg Heinrich den trettende, var tiltenkt rollen som statsoverhode for et nytt tysk fyrstedømme som innbefatter områder som tilhørte Tyskland under keiserriket i 1871. Med andre ord store deler av dagens Polen, for eksempel.

Den såkalte Reichsbürger-bevegelsen har medlemmer både i det tyske Forsvaret, i statsforvaltningen og i politiet. I likhet med ekstremistiske høyreorienterte grupperinger både i andre land og ikke minst i USA, er bevegelsen et sammensurium av ulike konspirasjonsteorier og ren rasisme, med sterke antisemittiske trekk.

Den såkalte Qanon-bevegelsen, med en fortelling om at verden er styrt av en pedofil sammensvergelse, kombineres med typiske paranoide vrangforestillinger om at koronavaksinen egentlig er et hemmelig program for å injisere befolkningen med utstyr for overvåking og tankekontroll, og at det nye mobilnettet 5G i virkeligheten er et liknende opplegg for tankekontroll og manipulering.

Det er forståelig at tysk politi og sikkerhetsmyndigheter også undersøker om Reichsbürger-bevegelsen har hatt kontakt med russiske agenter eller politikere. Det er et fellestrekk for mange høyrenasjonalistiske miljøer at de ser på Putins Russland som en modell for de samfunnene de ønsker å skape.

Mange mennesker som tiltrekkes av slike ekstreme miljøer har en selvforståelse av at de bare er «engasjerte borgere» som bare stiller spørsmål om vedtatte sannheter. Noe som i seg selv høres både sunt og riktig ut. Problemet er bare at de i sin iver etter å «avdekke skjulte sannheter» roter seg inn i de mest elleville forestillinger.

De som lurer på om slike miljøer, som det er fristende å bare le av fordi det de hevder er så absurd, kan bli et problem, kan nå se både til Tyskland og til USA. I USA har store deler av Det republikanske partiet utviklet seg i retning av en høyreekstrem personkultus rundt eks-president Trump. Også etter stormingen av Kongressen i januar 2021.

Den rasjonelle delen av samfunnet er heldigvis fortsatt mye større enn både konspirasjonsteoretikere og høyreekstremister. Men også her i Norge gjelder det å følge med på hva som skjer.

Publisert: