ONS: Kritikere gjør debatten enda bedre

LEDER: Da ONS gikk av stabelen for første gang i 1974, stod oljebransjens kritikere utenfor. I dag er de tatt inn i varmen, og debatten har tatt en annen form.

 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Samtidig som oljefolk fra hele verden samlet seg i Siddishallen på Tjensvoll for første gang i 1974, trommet Naturvernforbundet, med Helge Ole Bergesen i spissen, sammen en egen konferanse.

Debatten skulle handle om de langsiktige, økologiske spørsmålene, forvaltningen av ressursene, virkningene av oljå på livet i havet og på bosettingen i lokalsamfunnet. Naturvernforbundet samarbeidet med Fiskarlaget og Bondelaget.

Alternativ Oljedebatt hadde et stort åpent møte med over 300 tilhørere ikke langt fra oljemessen, i gymsalen på St. Olav Videregående skole. Men deltakerne fikk ikke komme inn på oljemessen.

LES OGSÅ: En ulovlig hall var starten på ONS

Inn i varmen

I dag er det annerledes. Kritikerne er invitert inn i varmen. Og mer enn det. De bidrar til å skape en debatt som kan sette dagsorden, og der nye løsninger for en verden og bransje i endring kan bli resultatet.

Det å invitere meningsmotstandere inn, er noe ONS-general og tidligere stavangerordfører Leif Johan Sevland er svært god til.

Det er noe han dyrket i sin tid som lokalpolitiker. Og det virker som det er denne kulturen han har tatt med seg inn i «oljemesså».

De fleste debattene handler ikke lenger om bare oljeindustriens vekst inn i himmelen. De handler om olje- og gassindustriens rolle i en verden i endring, og om energimarkedene som helhet.

I år kommer både sjefen for det internasjonale energibyrået (IEA) og det internasjonale fornybarbyrået (IRENA). Det blir diskusjoner gjennom mer enn 500 foredrag om oljeindustriens framtid, om hvordan nye energiløsninger skal finansieres og om hvordan innovasjon skal brukes for å finne de nye løsningene.

Les også

Omstillinga bort frå oljeavhengigheita er knapt byrja

Bedre debatt

Det å invitere både de man er enige med og de man er uenige med inn til debatt, er alltid lurt. Og det å gjøre det i fora som ONS, betyr at debatten kan bli mer saklig enn den ofte ellers er. For debatter om olje, klima og omstilling ender ofte ellers i en slags skyttergravkrig, der det blir umulig å diskutere løsninger.

Det er heller ikke bare ONS som har innsett at løsninger skapes bedre gjennom samarbeid. Det er derfor Bellona i mange år har samarbeidet med oljebransjen på mange områder, og det er derfor leder Frederic Hauge er fast inventar på oljemessen.

Siden 2014 har ONS gradvis utvidet både hallplass og antall foredrag som handler om fornybar energi og omstilling. ONS tar dermed mål av seg til å sette dagsorden og finne holdbare løsninger. Måtte de lykkes.

Les også

 1. På vei ut av oljekrisen: Nå rigges det til ny oljefest i Stavanger

 2. Her er finalistene til gjev oljepris

 3. Nå koker det for ONS-general Leif Johan Sevland. Noen ringer bare for å si at de gleder seg

Publisert:
 1. Teknologi
 2. ONS
 3. Naturvernforbundet
 4. Frederic Hauge
 5. Klima

Mest lest akkurat nå

 1. 38-åring tiltalt for vold mot gutt etter ring-på-spring

 2. Korvetten AS begjært konkurs

 3. Full fyr i bil - ingen skadet

 4. Fikk sparken i Dalane Kraft etter at han varslet NVE om et sikkerhetsproblem

 5. Han mener livet blir bedre med lavere forbruk. Stadig flere tenker sånn

 6. Oilers slet nok en gang mot bunnlaget: - Vi roter det til