Stø Kurz mot ytre høyre

VALG: Konservative Sebastian Kurz blir verdens yngste regjeringssjef. Politisk tar han Østerrike ytterligere et skritt til høyre.

Nå. Eller aldri. Det var budskapet fra det konservative folkepartiet og lederen Sebastian Kurz før helgens valg. Kurz blir statsminister på løftet om strengere innvandringspolitikk og kutt i velferdsordninger.
  • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Valget i Østerrike sist helg gir grunn til ettertanke. Sosialdemokratene ble riktignok nest største parti. Men seierherrene er det konservative folkepartiet ÖVP med Kurz i spissen og "Frihetspartiet" FPÖ på ytre høyre fløy.

Les også

Konservative Sebastian Kurz (31): – Seieren er en ordre om å forandre Østerrike

Les også

Østerrike kan få verdens yngste statsminister

Les også

Tap for Haider

Den ferske partilederen Kurz blir omtalt som "wunderwussi" av sine egne.

Da han erklærte valgseier søndag kveld la Kurz til at han vil skape en sameksistenskultur i østerriksk politikk.

Det gjenstår å se hva sameksistensen skal bygge på. Dessuten har Kurz erklært at han tar valget som en ordre fra folket om å endre landet, paradoksalt nok etter at Folkepartiet hans har sittet i regjering i flere tiår.
Innvandringsdebatt har preget den politiske diskusjonen fram mot helgens valg.

Siden flyktningkrisen startet, har 150.000 mennesker søkt asyl i Østerrike. Det er omdiskutert hvor vellykket integreringen har vært.

Vi vet ennå ikke hvilken regjering Kurz vil lede. En mulig, men langt fra opplagt regjeringspartner er omtalte FPÖ, der partileder Heinz-Christian Strache kan bli visestatsminister. Den store framgangen for høyrepartiene burde kunne borge for fornyet regjeringssamarbeid. Men det er store forskjeller både politisk og retorisk mellom det konservative folkepartiet og EU-skeptiske Frihetspartiet.

Strache har meldt at østerrikerne er i ferd med å bli en minoritet i deler av eget land, og han flørtet med nynazismen i sin ungdom. Strache har i valgkampens hete omtalt Kurz som en utstillingsdokke, en svak og engstelig politiker som ikke våget å slutte opp om høyrepopulistene da flyktningkrisen inntraff i 2015.

Les også

Slik fikk «hele verden» fredsprisen

Les også

Merkels nye flyktningkrise

Les også

Sjefen hans er en app

Men ut fra valgresultatet er det solid grunnlag for at de to høyrepartiene går inn i regjering, selv om endelig resultat først foreligger torsdag etter fintelling av forhåndsstemmene.

Ellers er tendensen tydelig i Østerrike, slik vi har sett i andre vestlige land senere år: Sosialdemokratene sliter. Høyrepopulistene har derimot gjort gode valg i Tyskland og Østerrike i høst.

Kurz har hatt noen sentrale valgkamptema: Streng innvandringspolitikk, nei til EUs kvoteflyktninger og en innstramming i generøse velferdsordninger.

Etter helgens valg blir Østerrike mørkeblått og mer nasjonalistisk. Innvandringspolitikken vil trolig bli lagt tett opp til den vi har sett i Ungarn og i Polen. Kurz har satt mye inn på å demme opp for Frihetspartiets suksess ved å overta deres hjertesaker. Han lykkes langt på vei. Sluttresultatet kan bli mer høyrepopulisme enn på lenge.

Publisert: