Ap må fikse Giske

AFTENBLADET MENER: Et stort parti må romme mange forskjellige synspunkter og det må leve med fløyer på alle kanter, men kan Arbeiderpartiet leve med Trond Giske i en sentral posisjon?

Trond Giske (t.h.) fortsetter i toppolitikken, men Jonas Gahr Støre kommer ikke til å slippe ham til i en regjering, mener Aftenbladet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Ja, mener åpenbart valgkomiteen i Trøndelag Ap, som enstemmig har innstilt Giske som fylkesleder. Trolig blir han valgt på kommende helgs årsmøte. Det betyr også at han kan regne med å beholde stortingsplassen fra fylket ved valget om ett år.

Så er det ganske mange som mener at nei, Giske bør ikke få slike roller. Flere av varslerne fra den såkalte metoo-vinteren 2017/18 reagerer skarpt på det som skjer i trøndelagspartiet, men frustrasjonen er større enn som så. Noen kaller dette et oslofenomen, men det er også stor skepsis mot et Giske-comeback her i Rogaland og andre deler av landet.

Dette kan de ikke gjøre noe med og det er også utenkelig at Ap anno 2020 styrer en slik prosess fra Youngstorget.

Det er også kraftige reaksjoner i deler av Trøndelag Ap. Det vurderes å fremme motforslag, men de vil neppe vinne fram. Trond Giske blir valgt og tar dermed også fast plass i partiets landsstyre.

Partiet må leve med denne situasjonen. Det er ingen vei utenom. Da ville det eventuelt være snakk om eksklusjon eller en form for tydelighet fra partiledelsen som ikke vil bli akseptert.

Giskes motstandere har dermed ingen annen mulighet enn å trekke seg bort fra politikken, for eksempel ved å melde seg ut av partiet. De viser til at dette er helt andre motsetninger enn de naturlige politiske motsetningene et stort parti må leve med.

Heller ikke her er det lett for Jonas Gahr Støre å være partileder, fordi alt han gjør – eller ikke gjør – medfører kjeft. Slik situasjonen er har han gitt Giske mulighet til å komme tilbake, fordi partiet har konkludert i varslersakene og lagt dem bak seg. Dette er en hederlig og rettssikkerhetsmessig riktig måte å gjøre det på. Også i politikken må folk må mulighet til å reise seg igjen.

Det store spørsmålet er likevel hvorfor Giske selv ikke lar partiet få mer fred ved å ligge lavere i terrenget en stund til. Uten tvil har han følt at prosessen har vært veldig urettferdig, men det er heller ikke tvil om at var han en del av en ledelse som ikke fungerte og han har dessuten innrømmet upassende opptreden ved noen anledninger.

De siste forholdene gjør at han ikke kan komme tilbake til den sentrale Ap-ledelsen og at han mangler tilliten som må til for å bli statsråd igjen. I et NRK-intervju i sommer lot det til at Støre holdt døren åpen for en Giske-plass i regjeringen, men svaret han gav var det eneste rette i en situasjon der han ikke vil ha spekulasjoner om personer i det som foreløpig bare kan bli et skyggekabinett. Hvis ikke Giske-motstanderne slår seg til ro med denne vissheten, blir det ikke fred og få, for Trond Giske ligger ikke i ro.

Publisert: