Usaklig å trekke nazikortet

LEDER: Det var et tegn på desperasjon fra Frp’s side å trekke snikislamiseringskortet inn i lokalvalgkampen. Men vi skal samtidig ikke være naive.

Frp-leder Siv Jensen snakket i valgkampen om snikislamifisering, noe Venstres Abid Raja mener er «brun propaganda».
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det var etter en valgkamp som gikk heller dårlig for Frp, etter krangling med regjeringspartner Venstre om bompenger og tapte stemmer til FNB at partileder Siv Jensen i en kronikk i VG trakk fram sitt eget uttrykk fra 2009 - snikislamifisering.

«Godtar vi at personer nekter å håndhilse på det motsatte kjønn, godtar vi religiøse særkrav. Å forsøke å skape aksept for å ikke håndhilse på kvinner i Norge er ikke å vise forståelse, det er likestilling i revers,» skrev Jensen i kronikken. Hun refererte til Kronprins Haakons besøk i Al-Noor Islamic Centre etter terrorhandlingen, der tre kvinner nektet å håndhilse på ham.

Les også

Mener «snikislamisering» er et godt og aktuelt ord

Les også

Jensen vil ikke beklage «snikislamisering»

«Brun propaganda»

I helgen blusset kranglingen mellom Venstre og Frp opp igjen etter at Abid Raja i et intervju med NRK hevdet at Frp spredte «brun propaganda» og fremme rasisme i valgkampen. Det handlet særlig om Siv Jensen og Sylvi Listhaugs utspill om snikislamisering og båtmigranter, ifølge Raja.

Venstre-leder Trine Skei Grande stilte seg bak Raja. Mens statsminister Erna Solberg uttalte at selv om hun var uenig i uttalelsene Frp kom med i valgkampen, er det feil å hevde at dette er brun propaganda.

Å trekke fram saker Frp vet deres velgere er opptatt av og sette dette på spissen, kan nok virke litt desperat mot slutten av en valgkamp som gikk heller dårlig for partiet. Og ordet snikislamisering er ikke et begrep de fleste av oss mener beskriver virkeligheten i Norge i dag.

Les også

Språk er makt og skaper virkelighet, – de islamofobes forestillinger om muslimene er like absurde som nazistenes om jødene

Nazikortet

Men samtidig er det helt usaklig å trekke nazi- og rasismekortet her. Det blir for lett å sette meningsmotstandere i bås, og si at fordi de er kritiske til deler av islamske skikker de mener ikke hører hjemme i Norge i 2019, så har de grumsete tendenser.

Vi skal ikke være naive. Det må være lov å stille spørsmål ved de delene av islam, og andre skikker og religioner, som fremmer undertrykking av kvinner.

Les også

 1. – Det der blei vel litt pompøst, Trine Skei Grande

Publisert:
 1. Siv Jensen
 2. Abid Raja
 3. Islam
 4. Kronprins Haakon
 5. Trine Skei Grande

Mest lest akkurat nå

 1. – Julebordsesongen er nå avlyst

 2. Slik ble Rogalands 20 rikeste gode for 15 milliarder

 3. Oslo sendte «tidenes styggeste juletre» til London. Nå tilbyr Egersund østlendingene juletrehjelp

 4. Togene går igjen på Sørlandsbanen – politiet ber fortsatt bilister holde seg unna E18 i Agder

 5. Bensinstasjonssjefen på Ålgård tjente over 15 millioner i fjor

 6. Falske eposter utgir seg for å være fra Helsenorge