Å droppe regionreformen er ikke løsningen

LEDER: Sunnhordlendingens frustrasjon over nye Vestland fylkeskommunes holdning til Hordfast, er et symptom på en uferdig regionreform. Men det er ikke dette som bør avgjøre en overgang til Rogaland.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum foran skiltet til Viken fylkee, som ifølge kritikerne er det eneste som er igjen av regionreformen. Aftenbladet ønsker derimot ikke å skrote den.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Diskusjonen rundt regionreformen har ikke lagt seg. I forbindelse med at kommuneproposisjonen ble lagt fra i Stortinget tirsdag, gikk regjeringen som varslet bort fra å overføre deler av kulturpolitikken fra staten til fylkene. Også planene om å overføre mer av ansvaret for barnevernet er lagt på is.

I slutten av forrige måned vedtok altså fylkesutvalget i Vestland å fjerne Hordfast, som skal gjøre Stord og Sunnhordland landfast nordover, fra prioriteringene i nasjonal transportplan. Fylkestinget har seinere moderert vedtaket, men saken har fått flere ordførere til å henvende seg til Rogaland. De vil «melde seg ut» av Vestland.

Så er det jo selvsagt sånn at fylker ikke er noe det går an å melde seg inn og ut av, men saken indikerer at det vestlandske tyngdepunktet er i ferd med å dreie nordover.

Å flytte grenser på grunn av enkeltsaker, er en uting. Det begynner likevel å bli tydelig at det ikke var lurt å basere sammenslåing av fylker på eksisterende grenser. Med få justeringer er det fortsatt en 150 år gammel inndeling som ligger til grunn for oppdelingen av dette forvaltningsnivået.

Stortinget ble også presentert for revidert nasjonalbudsjett denne uken. Dette ble møtt med stor frustrasjon fra regionene. Fylkesrådslederne for både Viken og Troms og Finnmark uttaler til NRK at det omtrent bare er tvangssammenslåingene og nye skilt som er igjen av regionreformen.

Her må det jo nevnes at NRK har valgt å gå på de to fylkene som er mest kritiske til reformen, og som dessuten har som erklærte mål å reversere den.

Vi tror de nye regionene etter hvert vil vise seg som sterkere og mer slagkraftige enn de gamle, men at mye arbeid gjenstår. Det var riktig å skrote forslaget om å gi fylkene ansvar for kulturen, men det trengs en ny gjennomgang av oppgavene og grensene.

Fylkesvåpenet til nye Vestland fylkeskommune.
Les også

Fornuftig reformskroting

Vi har tidligere ved flere anledninger ment at Rogaland bør bestå som eget fylke, men det skader ikke om samtalene med Vestland fortsetter. På sikt kan et Rogaland som en del av Vestland flytte tyngdepunktet fra Voss og Flåm til Tysvær og Time.

Det kan også ligge mye logikk i å flytte kommuner inn i nye fylker, men det må skje ut fra et helhetssyn, der det også ses på helseregioner, politidistrikt og andre inndelinger. Vi skal heller ikke utelukke et framtidig ekteskap mellom Rogaland og Agder.

Det som ikke er logisk er å gå tilbake til et utdatert system, som svært få var fornøyde med. Det tjener heller ikke diskusjonen å fortsette med vitsingen om hvor langt det er mellom Halden og Hallingdal i nye Viken fylke. For hovedproblemet er fortsatt avstanden mellom Stavanger og Bergen i vest og Oslo langt der borte mot øst.

Les også

 1. «Å utsetje ferjefri E39 mellom Bergen og Stavanger er ei oppskrift for endå meir Oslo-dominans»

 2. – Tre grunner til at alternativ ferjedrift er urealistisk

Publisert:
 1. Regionreform
 2. Hordfast
 3. Rogaland
 4. Fylkestinget
 5. Kulturpolitikk

Mest lest akkurat nå

 1. – Har ikke lyst til å miste noen jeg er glad i

 2. Tenåring uten førerkort krasjet i busskur

 3. Oilers vant i spillforlengelse

 4. Dette er ofrene etter angrepene på Kongsberg

 5. Foreld­rene er avholds­folk. Selv produ­serer hun vin i verdens­klasse i Burgund

 6. Snublet mot bunnlag, likevel ble spillerne hyllet: – Naturstridig