EU på randen. Igjen

LEDER: Tyskland og Frankrike presser på for å få hele EU med på å gi gratis krisemidler til de fattigste medlemslandene. EU kan sprekke, noe som er det siste Europa trenger nå.

Frankrikes president, Emmanuel Macron, mener at EU er i «en skjebnetid» og foreskriver en sterk medisin i form av økte lån som skal betales av de rike medlemslandene. Foto: Loic Venance / POOL AFP

 • Leder
Publisert: Publisert:

«Når Tyskland og Frankrike tar initiativet, er dette noe som oppmuntrer til beslutninger i hele EU-systemet. Vi må opptre som europeere for å komme ut av denne krisen».

På denne måten beskriver Frankrikes president, Emmanuel Macron, den historiske enigheten mellom Tyskland og Frankrike om å be EU-kommisjonen om å låne penger i markedet for å dele ut krisebevillinger til EU-landene som er hardest rammet av koronapandemien og den påfølgende økonomiske nedsmeltingen.

Ikke overraskende har planen allerede møtt motstand blant EUs nordlige medlemsland, som på denne måten blir bedt om å (på ny) ta regningen for de sørlige og østlige. Østerrikes kansler Sebastian Kurz har allerede vært på Twitter for å fortelle at han har snakket med sine kolleger i Danmark, Sverige og Nederland, og at de er enige om at det er utelukket å gi bort pengene. De vil i stedet gi støtte i form av lån som skal tilbakebetales.

Denne uenigheten går rett til kjernen av det som er det ene av EUs to store problemer. Nemlig at det har utviklet seg noe av en isfront mellom de små, rike og nordlige medlemmene og resten av unionen. Det andre store problemet, framveksten av euroskeptisk populisme, henger i stor grad sammen med det første.

Macron har ikke lagt skjul på at han mener at EU er inne i sin dypeste krise. Sannhetens øyeblikk, har han kalt det. Etter Brexit er det Tyskland og Frankrike som utgjør det politiske og økonomiske tyngdepunktet i EU. Italia er også en stor global økonomi, men den kaotiske politiske situasjonen i landet har gjort Italia til en uforutsigbar og til dels EU-fiendtlig aktør.

Et kriselån på 500 milliarder Euro, altså rundt 5000 milliarder kroner, vil selvsagt sette EU-budsjettet under ytterligere press. Og det er de rikeste og de mest folkerike EU-landene som vil måtte betale det meste av denne regningen. Også Norge, som betaler for tilgang til EUs indre marked, kan bli møtt av krav om å bidra mer.

Dette er et forslag som trenger tilslutning fra alle de 27 medlemslandene, noe som vil bli meget krevende å oppnå. Det er også derfor Macron (og til dels den forsiktigere Merkel) har brukt såpass sterke uttrykk som «skjebnetid». Ifølge dem er det intet mindre enn unionens framtid som står på spill, noe de håper skal overbevise de skeptiske medlemmene om at de ikke har noe annet valg enn å godta forslaget.

Vi håper at planen lykkes. Alternativet, et svekket eller ødelagt EU, er det siste en ustabil verden trenger nå.

Macron har ikke lagt skjul på at han mener at EU er inne i sin dypeste krise. Sannhetens øyeblikk, har han kalt det
Publisert:
 1. EU
 2. Angela Merkel
 3. Emmanuel Macron
 4. Sebastian Kurz
 5. EU-kommisjonen

Mest lest akkurat nå

 1. – En kollektiv kollaps, nå må vi gå i oss selv

 2. En person skadd i løfteulykke på Johan Sverdrup-feltet

 3. Se målene: Haaland scoret to og ble cup­mester i Tyskland

 4. Den beste skule­poli­tikken? Gi skulen fred. Gå i karan­tene

 5. Israelske styrker inn på Gazastripen

 6. Aarbakke kler Bryne og Nærbø i grønt av en helt spesiell grunn