Stort frafall fra Stortinget

LEDER: Stortinget står overfor et gigantisk generasjonsskifte neste år. En rekke profilerte politikere har allerede varslet at de vil si takk for seg.

Jon Georg «Goggen» Dale (Frp) er blant dem som har brukt sommeren til å frasi seg gjenvalg til Stortinget. Mange har sett på Dale som Frp’s kronprins.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Det er mange årsaker til at det blir såpass stor utskiftning. Mange syns bare at de har sittet lenge nok, andre kjenner på manglende tillit fra parti eller velgere, mens noen rett og slett har fått nok.

De erfarne, men fortsatt relativt unge Ap-politikerne Marianne Marthinsen og Jette Christensen tilhører sistnevnte kategori. De var også blant de første som ga beskjed om at en ny periode på Stortinget var uaktuelt.

Les også

LEDER: Det er dramatisk at to profilerte Ap-kvinner allerede nå har sagt nei til å fortsette på Stortinget. Begrunnelsen deres er enda mer dramatisk

Rogalandsbenken vil være en av de minst berørte av utskiftningene. De fleste har sagt at de vil fortsette, men Bent Høie (H) blir fylkesmann og Solveig Horne (Frp) mener fire perioder er nok. De har begge statsrådserfaring.

Det er flere av nåværende og tidligere statsråder som ikke vil mer. Dag Terje Andersen (Ap), Jon Georg Dale (Frp), Frank Bakke-Jensen (H), Knut Arild Hareide (KrF), Liv Signe Navarsete (Sp) og Trine Skei Grande (V) er i denne kategorien. Mange av disse har vært helt sentrale i utformingen av norsk politikk de siste tiårene.

Les også

Frps Ketil Solvik-Olsen åpner for retur til Stortinget

Det har også Martin Kolberg (Ap), Jan Bøhler (Ap), Olemic Thommessen (H), Hans Fredrik Grøvan (KrF) og Ketil Kjenseth (V) vært. Og dette er bare et utvalg av profilene som forsvinner. Statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H) sa nei til Stortinget allerede før forrige valg, men signaliserer nå også at han vil tre ut av regjeringen på et passelig tidspunkt.

Noen av disse, for eksempel Bøhler og Grøvan, har sagt at de også syns det er vanskelig å gå inn i valgkampen når de ikke vet om de kommer på såkalt «sikre» plasser. På Sørlandet er det allerede bestemt at barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad skal toppe KrF-listene både i Aust- og Vest-Agder, noe som gjør at Grøvan må vike plass i sistnevnte valgdistrikt.

Norsk politikk har ikke vondt av utskiftninger. Både velgerne og de innvalgte har dessuten godt av at stortingsoppgavene ikke nødvendigvis skal være livslange. At det er åpen og transparent kamp om de beste plassene på listene, er også en styrke.

I noen tilfeller er det også mye skittent spill i kulissene. Her kan det være behov for kulturell opprydning i partiene. Andre sier rett ut at arbeidsmiljøet i stortingsgruppene bidrar til at de ikke orker flere perioder. Det er alvorlig både for partiene og for Stortinget som institusjon.

Etter lang taushet bekreftet Marianne Marthinsen tidligere i uka at dette lå bak hennes tidlige beskjed om å trekke seg. «Det er vanskeleg i ein organisasjon når folk mistar tillit til kvarandre,» sa hun til Vårt Land. Dette kan på sikt også gå utover velgernes tillit til Stortinget, så her har alle partier lekser som må gjøres. Ikke minst fordi det neste år kommer så mange nye inn.

Publisert: