Vardafjell-utbyggerne tester grensene

AFTENBLADET MENER: Det har gått over stokk og stein med vindturbinene på Vardafjell i Sandnes. Selvfølgelig måtte det gis stoppordre.

Irene Sjødin er en av naboene som har fortalt Aftenbladet om utilsiktede ulemper for naboene i nærheten av Vardafjell.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Vindkraftdiskusjonene i Norge er blitt mange, harde og vonde. Det fins argumenter både for og mot vindkraft, men dessverre har også diskusjonene gått over stokk og stein.

Det fins også både tilhengere og motstandere av de nylig oppsatte sju turbinene på Vardafjell, med gode poenger på begge sider.

Likevel burde nettopp denne turbulensen, gi grunn til å vente at utbygger Vardafjellet Vindkraft AS var omhyggelige med å holde seg innenfor de kravene som er stilt til dem fra myndighetenes side. Istedenfor later det til at de både har testet og utfordret grensene fra første dag.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Støy- og lysplager, forstyrrelser på telefonnett, hakkete fjernsynsbilder og ødelagte turområder, er blant anklagene som er kommet. Fredag i forrige uke besluttet Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at alle turbinene måtte stoppes innen klokken 15 mandag. Vindkraftselskapet må ordne opp før de får trykke på startknappen igjen, men har selvfølgelig klaget på vedtaket til NVE.

Les også

TV-problemene ikke løst – vindturbiner stanset på Vardafjell

Les også

Konstant støy, ingen tv-signal og et ødelagt turområde. For naboene ble vindturbinene verre enn fryktet

Det er ikke nødvendig å være vindkraftmotstander for å støtte NVEs vedtak. Selv om det fra første dag har vært hevdet at vindkraftselskapet ikke har klart å holde seg innenfor retningslinjene, har de bare fortsatt. Ikke bare av respekt for naboene, men av respekt for hele debatten, burde de på egen hånd kommet fram til at litt større ydmykhet hadde vært på sin plass.

Så seint som mandag fikk Aftenbladets lesere en nærkontakt med problemene gjennom reportasjen hjemme hos nabo Irene Sjødin, som fikk ødelagt fjernsynshelgen sin. Tidligere har andre klaget på problemer langt over sjenansegrensene og til alle døgnets tider.

Departementet avviste på ettersommeren anmodningen fra kommunen om å omgjøre vedtakene som ligger til grunn for oppstart av Vardafjell-anlegget. Derfor er det grunn til å tro at turbinene vil stå der de står i overskuelig framtid. Det er heller ikke til å legge skjul på at de vil bidra positivt til kraftforsyning og inntektene til flere interessenter.

Samtidig har både lokale og sentrale politikere dette året våknet opp til en helt annen vindkraftdiskusjon enn de så for seg for få år siden. Innstramminger og endringer i reglene er varslet på løpende bånd. Hvis vi framover skal få løsninger som ivaretar alle interesser på best mulig måte, er vi også avhengige av at ivrige utbyggere viser evne til å ta en fot i bakken.

Les også

 1. Sandnes skjerper støykravene – Vardafjellet Vind­kraft protesterer

 2. Vindkraftutbyggere må hjelpe folk med støytiltak

 3. Fuglepark forsvinner for å gjøre plass til 250 boliger

Publisert:
 1. Vindkraft
 2. Sandnes
 3. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
 4. NVE

Mest lest akkurat nå

 1. Flere europeiske land melder om omikronsmitte

 2. Da to voksne menn snakket høyt om voksne kvinners markedsverdi, ble det bråk

 3. Ryfylke har fått sin første vingård

 4. Wirak varslet snø over Vinterland, og det fikk han

 5. Forskarens fem om dagen for eit lukkelegare liv

 6. Ny utrolig rekord for Haaland