Nytt teater: Visjoner møter realitetene

AFTENBLADET MENER: Om få måneder er det 10 år siden Rogaland Teater satte i gang prosjekt nybygg for alvor. Det er godt de ikke visste hvor lang tid slikt tar.

Februar 2011: Daværende teatersjef Arne Nøst og daværende adm. dir. Merete Eik la fram planer for et nytt teater. Ti år etter har vi fortsatt et gammelt teater.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

For da ville de trolig aldri ha orket å starte dette omfattende prosjektet. Å reise nye, store signalbygg i Stavanger er selvsagt ingen enkel sak. Det handler ikke bare om penger, men også om plassering og om hvordan samspillet mellom kommune, fylkeskommune og stat fungerer i en så komplisert prosess.

Det er feil å si at ingenting har skjedd siden den gangen. Mye har skjedd, men teateret står der det står, selv om de har gjort noen små forbedringer. Aftenbladets arkiv viser at det ikke er mange år siden de fleste regnet med at en ny teaterbygning kunne stå klar til byjubileet i 2025. I forrige uke så kommunalråd Dag Mossige at det burde være håp om at byggingen kan starte i 2025.

Les også

2015: - Realistisk med nytt teater i 2025

Les også

Teatret vil inn i museumsparken

Les også

2018: Ja til teater i Kannik

I mellomtiden har det blant annet vært en lang diskusjon om hvor den nye bygningen skal ligge. Byterminalen, Jorenholmen og Bekhuskaien er noen av alternativene som har versert, men i 2018 ble det tatt noen skritt tilbake og alle krefter har siden arbeidet med utgangspunkt i dagens beliggenhet.

Mossiges optimisme rundt byggestart i 2025, ble fremmet i forbindelse med at teateret i forrige uke la fram en såkalt tilleggsstudie med utgangspunkt i dagens plassering. Planene tar også opp i seg behovet teaterets nabo, Stavanger Museum, har for modernisering og bedre plass og den peker på deler av den gamle sykehustomta, som nå kalles fylkestomta, på den andre siden av Muségata.

Studien er med god grunn godt mottatt. Den viser muligheter for å revitalisere denne utkantdelen av Stavanger sentrum, samtidig som den ivaretar områdets arkitektoniske preg og tar hensyn til topografi og vegetasjon. En rekke nye prosjekter på motsatt side av gangbrua fra fylkeshuset til St. Olavs gate vil også bidra til å trekke folk og aktiviteter i retning disse institusjonene.

Selvsagt er det ikke gratis å realisere planene, selv om institusjonene blir liggende der de er. Ifølge beregninger vil prisen for nytt museum+teater fort komme opp i to milliarder kroner. Selv om Stavanger kommune sier de nå har tatt på seg en pådriverrolle, har ikke kommunen mulighet til å bidra mye. Det er staten som må ta det største ansvaret, men i denne regionen er vi vant til å motta statsbudsjett med skuffelse når det kommer til kulturtildelinger.

Det er også smått med reelle velgjørere i regionen og Aftenbladets oversikt viser at det kan bli tøft å slå den uoffisielle norgesrekorden i sponsing fra da byen bygde konserthuset for snart ti år siden. Da bidrog det lokale næringslivet med 120 millioner kroner. Dette synes uoppnåelig nå, men her er det viktig med kondis. Årene går fort, men en grunnsteinsnedleggelse i byjubileumsåret må uansett være en ambisjon.

Publisert: