Leder: Politiet bør møte publikum med dialog, ikke pistoler

Konflikter og trusselsituasjoner løses lettere uten pistol dinglende i beltet.

Bevæpningsutvalget, ved leder Anne Kari Lande Hasle, overleverte sin utredning til justisminister Per-Willy Amundsen onsdag.
  • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Politiet bør fortsette som før – uten våpen i beltet – anbefaler Bevæpningsutvalget, som onsdag leverte sin rapport til justisminister Per-Willy Amundsen.

Norge er et av få land med et politi som ikke bærer våpen i ordinær tjeneste. Både svensk, dansk og finsk politi gjør det. Bevæpningsutvalget har vært på studiereiser og funnet at skytevåpen brukes betydelig oftere i de øvrige nordiske land enn i Norge.

På grunn av et skjerpet trusselbilde innførte Norge en midlertidig bevæpning av politiet fra november 2014. Bevæpningen varte i 14 måneder. Operativt politi har i denne perioden blitt styrket i oppfatningen om at politiet bør være bevæpnet. Samtidig finnes det ikke dokumentasjon på at bevæpningen har medført større faktisk sikkerhet for politi i ordinære oppdrag, ei heller kan det dokumenteres en terrorforebyggende effekt av bevæpning, mener utvalget.

Videre viser en undersøkelse at mange grupper i samfunnet opplevde at terskelen for å ta kontakt med politiet i perioden med bevæpning, var høyere. Noen opplevde at politiet ble mer aggressivt og ifølge utvalget ble tilliten til politiet svekket i noen grupper.

Les også

Svensk politi skyter fem ganger så ofte

Les også

Politiet i Rogaland har avfyrt ett skudd på 10 år

Les også

Politiet beslaglegger våpen hver uke

En gjennomgang av politiets oppdrag det siste året, etter at bevæpningen opphørte, viser at svært få oppdrag ble utført med våpen (0,15 prosent). Også tidligere sjef for beredskapstroppen Anders Snortheimsmoen, som har sittet i Bevæpningsutvalget, vedgår at han sjelden har savnet våpen.

Tidligere sjef for beredskapstroppen Anders Snortheimsmoen.

Han anslår at han i løpet av 20 års operativ tjeneste bare i om lag 20 situasjoner har ønsket seg tilgjengelig våpen.

– Men så kan jeg også si at sakene løste seg uten våpen i disse situasjonene, sa han til NRK Dagsrevyen onsdag.

Snortheimsmoen tar likevel dissens og er eneste i utvalget som går inn for daglig bevæpning av politiet. Politiets Fellesforbund er på samme linje. Nå skal anbefalingene til utvalget på høring.

Vi mener det er fornuftig å fortsette uten bevæpning all den tid utvalget ikke finner det dokumentert at politiet oftere enn før står overfor alvorlige trusselsituasjoner. Derfor bør politiet fortsatt møte publikum med dialog, ikke pistoler. Konflikter og truende situasjoner bør forsøksvis løses uten vold. Det tror vi gjøres best uten et våpen i beltet. Derfor er vi også skeptiske til forslaget om en prøveordning med elektrosjokkvåpen.

Les også

  1. Janne Stigen Drangsholt om satiren om Donald Trump og hans våpendragere: #sambaenerløs

Publisert:
  1. Bevæpning
  2. Per-Willy Amundsen

Mest lest akkurat nå

  1. Har du sett nordlys i kveld?

  2. To ganger fikk ekte­paret fra Jæren nei til å adoptere. Likevel dro de til Sør-Korea og hentet et barn

  3. Frankrike kaller ambassadører hjem

  4. 20 vil bli ny Kolumbus-sjef

  5. Fugler ved Breiavatnet ble matet med ukokt ris

  6. Lagmannsretten nekter å behandle drapsforsøkssak