Skattlegging løser ikke turistproblemene

AFTENBLADET MENER: Turisttilstrømmingen til Norge har skapt problemer, men de løses ikke ved økt skattlegging eller nye forbud.

Næringsdepartementet og «turistminister» Monica Mæland må samarbeide med bransjen om å lindre voksesmertene for turistbransjen. Medisinen er ikke nye skatter.
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Noe har løsnet når det gjelder Norge og turisme. I årevis har dette vært framholdt som et satsingsområde, men så har det blitt med det. Nå øker trafikken voldsomt, særlig til en del av de helt særegne naturområdene Norge kan by på. Preikestol-turismen er ett av de beste eksemplene på dette. Trolltunga og Lofoten er to andre.

I tillegg har den økte cruisetrafikken bidratt til at byer som Oslo, Bergen og Stavanger på enkelte dager har tusenvis av besøkende de ikke hadde før.

Det er flere forklaringer på dette. Mye handler om en mer bevisst og tydelig satsing fra norsk side. De mest attraktive stedene har også profesjonalisert seg. I tillegg har den gunstige kronekursen gjort Norge til et billigere ferieland.

Så er likevel ikke alt vel og bra. I flere år har diskusjonen om cruiseskip og forurensning løpt. Denne uken har forslaget om en turistskatt gjenoppstått. Bakgrunnen er den store belastningen turisttrafikken medfører på mindre steder med sesongturisme. Lofoten må blant annet i løpet av få måneder tåle én million tilreisende.

Problemet med mange av disse er at de parkerer i hytt og vær, etterlater seg avfall over alt og dessuten bruker naturen som toalett. Det koster å rydde opp i slikt, eller å bygge betjente parkeringsplasser med toaletter og andre fasiliteter. Da snakker vi om penger disse småkommunene ikke har.

NRK Rogaland hadde denne uken en reportasje fra Preikestolen om «gratisturister» som slår opp telt vegg i vegg med fjellstua og bruker fasilitetene uten å betale, og Aftenbladet har skrevet at turister frarådes å drikke vann fra bekker som renner langs stien.

Klisjeen på en slik turist er dessuten at vedkommende har med alt av mat og drikke fra hjemlandet og at det derfor ikke brukes penger på noen ting i Norge. Dette er ikke riktig, men det er ikke alltid det ligger så mange kroner igjen etter turistene som har besøkt Ryfylke- eller Lofoten-kommuner.

Likevel er dette tross alt en villet utvikling. Vi har fått til mye av det vi tidligere har drømt om på turismesiden. Selv om kronekursen er god, vil det være ugunstig å utfordre turiststrømmen med flere utgifter. Det vil også fort bli sånn at det er hotell- og restaurantgjester, som allerede betaler for fasiliteter, som blir pålagt slike avgifter.

Før vi tyr til den klassiske norske løsningen om å løse et problem med forbud, begrensinger og ekstraskatter, må derfor alle deler av næringen selv ta et tak for å bedre forholdene både for fastboende og turister. Vi forutsetter at Næringsdepartementet også bidrar her, for det er lett å forstå at dette blir altfor tunge løft for enkeltkommuner.

Publisert: