Har ørnen landet?

AFTENBLADET MENER: Arbeiderpartiets langvarige og dype tilbakegang kan være oppskriften på politisk kaos etter stortingsvalget i 2021. Hvor trygt sitter Jonas Gahr Støre nå?

Jonas Gahr Støre leder et Arbeiderparti i krise hos velgerne. Likevel kan han bli statsminister neste år.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

En meningsmåling gjort for TV2, publisert mandag, ga Arbeiderpartiet en oppslutning på 18,4 prosentpoeng. Det er den laveste oppslutningen noensinne for det som i tiår etter tiår har vært Norges største parti.

Og det er mer eller mindre nøyaktig halvparten av de berømte 36,9 prosentene daværende statsminister Thorbjørn Jagland lanserte i 1997 med et ultimatum til velgerne om at regjeringen ville gå av dersom den ikke fikk et bedre valgresultat enn i 1993.

Tilbakegangen til Arbeiderpartiet er interessant, og også temmelig skremmende. Interessant, fordi den føyer seg inn i en nedadgående trend for nesten samtlige av Europas sosialdemokratiske, og i mange land statsbærende, partier. Skremmende, fordi denne tilbakegangen i mange tilfeller skjer til fordel for partier som splitter og destabiliserer i en tid som roper på samarbeid og forlik.

Men som vist både i Sverige og Danmark, hjelper det å få makt. Sosialdemokraten Mette Fredriksen i Danmark er svært populær, og selv Sveriges Stefan Löfven har tatt Socialdemokratarna oppover på målingene etter den innvandringspolitiske snuoperasjonen. Det er trolig at Ap i Norge også ville fått en tilsvarende effekt dersom Jonas Gahr Støre ble statsminister etter valget i 2021.

For dette er verdt å merke seg; de samme meningsmålingene som viser tilbakegang for Ap, viser også at det ville ha blitt regjeringsskifte dersom det var valg i dag. Grunnen til det, er at framgangen til Senterpartiet og Rødt utlikner tilbakegangen for Ap.

Et gjennomsnitt av det siste årets nasjonale målinger plasserer også Venstre og Kristelig Folkeparti så vidt over sperregrensa på fire prosent, noe som ville medført nok et storting med ni partier representert.

Nå skal vi selvsagt ikke legge for mye vekt på enkeltmålinger, særlig en måling med så spesielle utslag som denne. Rødt ligger for eksempel svært høyt, og ville fått en nøkkelrolle i et forsøk på å danne et rødgrønt flertall. Partiet gjør det tradisjonelt dårligere i valg enn i målinger, blant annet på grunn av taktisk stemmegivning på valgdagen. Det gjenstår å se om det blir slik også i 2021.

Mens Ap opplever et ras i tilliten fra velgerne på riksplan, har partiet et fast grep om de store byene. Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Sandnes har alle ordførere fra Ap. Her har Støre og resten av partiledelsen noe å studere.

Skulle Ap fortsette tilbakegangen, eller stabilisere seg rundt dagens lave nivå, vil diskusjonen om Støres lederposisjon måtte melde seg. Ap kan ikke leve med slike resultater.

De samme meningsmålingene som viser tilbakegang for Ap, viser også at det ville ha blitt regjeringsskifte dersom det var valg i dag
Publisert: