Israels farlige «fredsplan»

LEDER: Benjamin Netanyahu planlegger å annektere okkuperte områder i Jordan-dalen og Vestbredden. Denne gangen er det ingenting som tyder på at det bare er retorikk.

Benjamin Netanyahu, statsminister i Israel, har fått støtte fra USAs president Donald Trump.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

1. juli i år er det 53 år siden Israel kjempet ned tre arabiske styrker og tok kontroll over Vestbanken. Det er dagen statsminister Benjamin Netanyahu planlegger å starte annekteringen av områdene rundt Jordan-dalen og deler av den okkuperte Vestbredden, hvis vi skal tro på uttalelsene hans denne uken.

Dette kan han få til etter at han klarte å danne en ny koalisjonsregjering, som representerer to tredjedeler av israelerne. Netanyahus nye koalisjon har støtte av Benny Gatz, hans rival gjennom flere valg. Også Gantz sa han ville stille seg bak annekteringen, dersom de fikk støtte fra USA.

Les også

Gantz og Netanyahu danner «kriseregjering» i Israel

Støtte fra USA

Og denne støtten kom i helgen. Det amerikanske utenriksdepartementet sa da at de var «klare til å godkjenne» Israels annektering.

Samtidig oppfordret USA Israel til videre diskusjoner med palestinerne. Hvordan dette skulle foregå og hvilken hensikt det skulle ha, er uklart. For her er i grunnen, som Aftenbladet måtte erkjenne i fjør høst, siste toget gått for lenge siden for en tostatsløsning.

Grunnlaget for den meklerrollen Norge spilte da de historiske Oslo-avtalene ble undertegnet i 1993 og 1995 er fullstendig borte.

Jordan-dalen er Israels strategiske grense i øst. Det var Donald Trumps «fredsplan», eller det han kalte «Århundrets avtale» fra januar i år som la grunnlaget for Netanyahus planer.

En «avtale» som bare bygger på samtaler med den ene parten, vil ikke ha noen legitimitet. Men det hjelper ikke alle palestinerne som lever i dette området og som går en usikker framtid i vente.

Les også

Israel kan ikke bli stabilt uten at den palestinske minoriteten er med

Økt konflikt

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har avvist avtalen, og har avtalt møter med den Arabiske ligaen. EU har sagt de ikke støtter den. Men sannsynligvis vil ikke dette kunne klare å stoppe Netanyahu denne gangen.

Det virker som om både Abbas og noen norske politikere fremdeles har en tro på at det er mulig å få til en tostatsløsning mellom Israel og Palestina. Eller at de kanskje klamerer seg til håpet om at dette bare er store ord. Men denne gangen er det ingenting som tyder på at dette bare er retorikk.

Trumps og Israels store «fredsplan» i Midtøsten vil ikke føre til fred, men kan derimot føre til økt konflikt både innad i Israel og i Midtøsten som helhet.

Publisert: