Det er langt fra over

LEDER: Koronapandemien er fortsatt en global trussel. Inntil en vaksine er utviklet, er det bare forsiktighet og beredskap som gjelder. Også i ferien.

Mange av oss lengter til sol og strand, men det vil ta tid før verden blir som før. Koronapandemien vokser fortsatt.
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Skoleferien har begynt, og med den en fornyet debatt om reiseråd og restriksjoner. Mens flere EU-land har begynt å åpne for turisme, er de norske reiserådene fortsatt restriktive. Norge er for øyeblikket blant de europeiske landene som har de strengeste reiserådene.

Det er åpenbart og forståelig at land som Hellas, Italia og Spania, hvor turistindustrien utgjør en stor del av den nasjonale verdiskapingen, er desperate etter å få liv i økonomien. I USA, hvor president Trump frykter at det økonomiske tilbakeslaget kan koste ham muligheten for å bli gjenvalgt i høst, raser debatten om hvor raskt og på hvilken måte samfunnet kan gjenåpnes.

Problemet er at et globalt perspektiv med all tydelighet viser at pandemien ikke er på retur, den har bare flyttet seg. Mandag rapporterte Verdens helseorganisasjon (WHO) om en ny og dyster rekord; mer enn 183.000 nye tilfeller av covid-19 ble registrert, noe som er det høyeste smittetallet til nå.

Totalt er over 8,8 millioner smittede til nå registrert hos WHO, og mer enn 465.000 mennesker har mistet livet av sykdommen.

Tyskland, som tilsynelatende har hatt god kontroll og lavt smittetall, opplever nå et større utbrudd. Folkerike land som India, Bangladesh, Brasil og Sør-Afrika har stor og ukontrollert spredning. Og vi vet at mørketallene er høye, særlig i fattige utviklingsland hvor testing er sporadisk eller ikke-eksisterende.

WHO rapporterer også at land som har begynt å gjenåpne, opplever økt smittetall som en konsekvens av dette.

Hva forteller dette oss? Jo, at det er for tidlig å konkludere med at situasjonen er i ferd med å bringes under kontroll. Og at presset på politikere til å gjenåpne av hensyn til økonomien vil fortsette å stige.

Inntil en vaksine er utviklet – og ingen tør ennå spå om hvor lang tid dette kan ta – vil det være høy risiko forbundet med en normalisering. Erfaringen fra det opprinnelige utbruddet i byen Wuhan i Kina viser hvor raskt et virus kan spre seg til hele verden. Dette kan – og vil – skje igjen, dersom de internasjonale reiserestriksjonene og karantenebestemmelsene oppheves.

I lys av dette er nordmenns irritasjon over manglende Syden-ferie nok bare noe vi må leve med. Skal vi verne befolkningen mot smitte, og økonomien mot en enda lengre unntakstilstand, er forsiktighet og beredskap den eneste logiske løsningen. Dette vil ta tid.

Problemet er at et globalt perspektiv med all tydelighet viser at pandemien ikke er på retur, den har bare flyttet seg
Publisert: