Kampen for medisinstudiene er ikke over

LEDER: Lokalpolitiker Christian Wedler (uavh.) har mange gode poenger i sitt angrep på Helse Stavangers vedtak om å inngå en ny samarbeidsavtale med Universitetet i Bergen (UiB).

Bystyrerepresentant Christian Wedler er blant de mange som reagerer på den siste intensjonsavtalen mellom Universitetet i Bergen og Helse Stavanger.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

I et innlegg i Aftenbladet forrige uke anklaget han helseforetaket og Stavanger Universitetsjukehus (SUS) for regelrett å svikte regionen gjennom det enstemmige styrevedtaket om å inngå en intensjonsavtale med UiB. Etter et vedtak i revidert nasjonalbudsjett får 20 av høstens nye bergenssstudenter fullføre de tre siste årene av utdanningen ved Stavanger universitetssjukehus (SUS).

Styremedlem i Helse Stavanger, Christine Sagen Helgø, sier at dette ikke henger sammen med Stavangers mulighet for å få en egen medisingrad gjennom utvidelsen det såkalte Grimstad-utvalget foreslo i fjor. Det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget la fram en rekke forslag til ordninger som kan sikre at flere av legene som trengs i Norge, blir utdannet her i landet. Likevel er det mange som tar vedtaket som et slag under beltestedet.

Les også

Medisinutdanning til SUS: – Vi blir en filial av Bergen

Wedler tok til pennen etter at at fem SUS-overleger og UiB-professorer i begynnelsen av måneden argumenterte varmt for intensjonsavtalen. Med navnet «Vestlandslegen» på studieplanen, skal UiB/SUS, tilby et nytt studieprogram med studentaktiv læring, moderne pedagogiske prinsipper og god trivsel, skrev legene.

Javel og hmmm. Også UiS-rektor Klaus Mohn nøyde seg med å konstaterte at vedtaket i Helse Stavanger at var et «skudd for baugen». Argumentasjonen er nemlig noe av den samme vi har sett i diskusjonen rundt Grimstad-utvalgets utredning.

Utvalget mener altså at Norge må utdanne flere leger, men er noe uklare når det gjelder hvor disse skal utdannes. Skal de fire eksisterende lærestedene utvide kapasiteten, eller skal det legges til et femte universitet – Stavanger? Kampen er i gang og argumentasjonen er den samme som når det gjelder de 20 plassene som begynner i høst.

«Femmerbanden» er også møtt med motargumenter fra seks framtredende forskere i det medisinske miljøet som allerede fins ved UiS. «Den ferdig utarbeidede studieplanen for medisinutdanning ved UiS svarer på det nasjonale behovet for framtidsrettet kompetanse i primær- og spesialisthelsetjenesten,» skriver de i et svarinnlegg.

Det skal vi huske på. UiS har det som trengs for å få en egen medisingrad og de tilbyr et opplegg som ikke bare er godt for regionen, men som er bra for hele Norge. Derfor må arbeidet for å få medisinstudier til UiS fortsette.

Publisert: