Trump får fryktfaktoren tilbake i oljeprisen

LEDER: Frykten er tilbake som en faktor i oljeprisen, og mye av denne frykten står USA og president Donald Trumps politikk for.

  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Prisen på et fat Nordsjø-olje lå på mandag rett under 80 dollar per fat, 53 dollar per fat høyere enn da oljeprisen nådde bunnen i januar 2016. Ikke siden 2014 har den vært så høy.

Mye av oppgangen skyldes økt etterspørsel etter olje, og at skiferprodusenter er mer forsiktige enn forventet med å starte opp igjen produksjonen. Verden renner ikke lenger over av olje, og trenger den oljen den kan få.

For første gang siden Opec-landene ble enige med Russland om å kutte i produksjonen i 2016, er oljeprisen ikke bare styrt av markedskrefter, men også av geopolitikk.

Derfor er en annen faktor tilbake: Fryktfaktoren.

Krig mot Iran

For første gang siden Opec-landene ble enige med Russland om å kutte i produksjonen i 2016, er oljeprisen ikke bare styrt av markedskrefter, men også av geopolitikk.

Og mye av politikken som skaper frykt står Donald Trump for. I Midtøsten har USA, sammen med Saudi Arabia og Israel, de facto erklært krig mot Iran.

I krigen mellom Jemens myndigheter og de Iran-støttede Houthi-rebellene, har USA tatt Saudi Arabias side og støtter bombingen av landet.

Fryktfaktor: Houthi-rebellene har slått til mot oljetankere tidligere, og de har som mål å angripe raffinerier i Saudi Arabia.

Trump trakk 8. mai USA ut av den internasjonale avtalen om Irans atomprogram.

Fryktfaktor: USAs beslutning om å gjeninnføre sanksjoner overfor Iran kan påvirke landets oljeeksport.

Israel-støtte

14. mai åpnet USAs ambassade i Jerusalem, og sendte dermed en støtteerklæring til Israel. I forrige uke ble det avfyrt 20 raketter mot Golanhøyden. Israel mente disse kom fra iranske styrker. Den israelske hæren angrep mål i Syria kort tid etter.

Fryktfaktor: Dersom denne konflikten eskalerer, kan Israel komme til å slippe bomber på Irans oljeinfrastruktur.

I tillegg til at han rører ved ting i Midtøsten, har Trump også gått hardt ut mot gjenvalget av Nicolas Maduro som president i Venezuela.

USA truer nå det allerede kriserammede landet med sanksjoner mot oljeindustrien. Oljeproduksjonen i landet har allerede falt til en tredjedel av det den var i 2015.

Fryktfaktor: Sanksjoner kan føre til at oljeproduksjonen faller enda mer.

Også de framtidige oljeprisene har blitt justert opp, som følge av fryktfaktoren. At oljeprisene er høye, betyr både mer penger til Oljefondet og bedre lønnsomhet for prosjekter på norsk sokkel.

Det er kanskje bra for norsk økonomi at Trump bidrar til mer uroligheter og en mulig storkrig i Midtøsten. Men det er en oljepris med en reell faktor av frykt.

Publisert: