Muligheter i sikkerhetsrådet

LEDER: Det er i Sikkerhetsrådet den virkelige makten i FN-systemet ligger. Valget av Norge som medlem gir oss muligheter, men det følger også et tungt ansvar med oppdraget.

Norges FN-ambassadør MonaJuul på vei for å avgi Norges stemme under valget av nye medlemmer til Sikkerhetsrådet tidligere denne uka
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Diskusjonen rundt om det var riktig å bruke tid, krefter og penger på å kjempe for en plass i FNs sikkerhetsråd, er over. Onsdag ble Norge, med knapp margin, valgt inn i rådet for perioden 2021–22. I denne perioden vil Norge være blant verdens 15 viktigste land på en rekke arenaer. I én eller to perioder vil vi også ha lederskapet i Sikkerhetsrådet.

Verdens mektigste møterom: Sikkerhetsrådets sal i New York er tegnet av den norske arkitekten Arnstein Arneberg, maleriet er malt av Per Krohg og tapetet er designet av Else Poulsson.
Les også

Norge er valgt inn i FNs sikkerhetsråd

Turistattraksjon: FN-parken i Bjerkreim. Åpnet av tidligere FN-ambassadør Ole Ålgård i 1994.

Det kan fort bli en byrde og en ekstrem balansegang, dersom det bryter ut uforsonlige konflikter eller andre katastrofer oppstår. Norges FN-ambassadør Mona Juul er den som skal fronte denne balansegangen.

Det var nytt, men viktig, at det etter hvert ble en debatt rundt Norges kampanje for medlemskap. Diskusjonen var til tider god, men fikk dessverre også et preg av nasjonalisme og isolasjonisme. Uansett hva folk mener om det å sitte i Sikkerhetsrådet, har det ingenting for seg å melde Norge ut av verden.

Det er noen viktige grunner til at vi bør være tydelig til stede. Først og fremst fordi vi alltid har profitert på det multilaterale samarbeidet, som FN er det fremste eksemplet på. I en tid der særlig store nasjoner som USA og Kina er mest opptatt av å ordne opp seg imellom, bilateralt, er det viktig å ha røster som snakker opp en større helhet.

I en tid der de samme landene bare bryr seg om menneskerettigheter, folkerett og internasjonale domstoler når det passer dem, trenger vi noen som arbeider for å ivareta disse helt sentrale institusjonene i en globalisert verden.

Det må være grunn til å forutsette at Norge har forberedt seg på å komme i vanskelige mellomposisjoner, for eksempel når Kinas brudd på menneskerettighetene settes opp mot norske økonomiske interesser på det kinesiske markedet. Hvis vi ikke er i stand til å påtale slike brudd, er vi heller ikke i stand til å sitte i rådet.

På mange måter går det en linje fra FNs første generalsekretær, Trygve Lie, bad den norske arkitekten Arnstein Arneberg om å tegne salen som huser sikkerhetsrådet til valget av Norge som medlem i 2020. Arneberg, kunstneren Per Krogh og designeren Else Poulsson sørget for at Norge alltid er til stede når verdensfreden trues.

Trygve Lie regnes ikke blant de mest markante generalsekretærene i FN, men han fikk helt rett i vurderingen av Sikkerhetsrådets rolle. Og verken da eller nå har medlemskap handlet om glamour, men om å ta ansvar. Det skal Norge også gjøre nå.

Les også

 1. Norge har brukt 29,5 millioner kroner for å få plass i Sikkerhetsrådet

 2. Regjeringen øker CO2-avgiften med 5 prosent - også for oljebransjen

 3. Lars Helle: Hvorfor skal Norge inn i FNs sikkerhetsråd?

Publisert:
 1. FNs sikkerhetsråd
 2. Mona Juul
 3. FN
 4. Norge

Mest lest akkurat nå

 1. Da den hostende babyen ble lagt inn, ble legene forbløffet. 2000–4000 små barn kan bli innlagt i Norge i vinter, tror FHI

 2. Det moren hørte gjennom døren avdekket et pedofilt nettverk gjennom 20 år

 3. Uten­landske nyhets­byråer om Norges gjen­åpnings­helg: – Volde­lige kamper og opp­tøyer

 4. Båt på grunn ved Sandøya i Stavanger

 5. Dobbelt­draps­dømt (20) døde i fengsel

 6. Hyllet Viking-innbytterne etter Molde-poeng: – Impon­erende