Polens triste utvikling

LEDER: Valget i Polen ser ut til å bekrefte og styrke stillingen til det nasjonalkonservative regjeringspartiet. Det gir grunn til bekymring.

Jaroslaw Kaczynski ser dessverre ut til å bli enda en «sterk mann» i et europeisk land. Polens ensretting av medier og domstoler er sterkt bekymringsfull, mener Aftenbladet.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Lov og Orden-partiet og dets leder Jaroslaw Kaczynski ser ut til å kunne føle seg sikre på å beholde majoriteten i den polske nasjonalforsamlingen, som har 460 seter. En valgdagsmåling tyder på at partiet kan komme til å styrke stillingen, med 44 prosent av stemmene og 239 plasser i parlamentet.

Det er særlig i landets sørlige og østlige fylker at Lov og Orden, et parti med sterk tilknytning til den konservative katolske kirken i Polen, har en solid stilling. I de store byene, og særlig rundt hovedstaden Warszawa, er partiet mindre populært.

Partiet har også kapret mange yngre velgere denne gangen, ikke minst fordi det har gjennomført en trygdereform som sikrer småbarnsfamilier en sterk økning i barnetrygden. Partiet står for en nasjonalistisk og sterkt sosialt konservativ politikk, med skepsis til liberale verdier som likebehandling av homofile eller likestilling av samboerskap og ekteskap, synspunkter som langt på vei deles av kirken.

I likhet med Ungarn under president Viktor Orban, har Polen de siste fire årene opplevd en markert innskrenkning i pressefriheten og politisering av domstolene. Kritikerne frykter at fire nye år med Lov og Orden kan gjøre uopprettelig skade på Polen som et liberalt demokrati.

Orban i Ungarn har, i likhet med sitt forbilde Vladimir Putin i Russland, åpent erklært seg som en motstander av det liberale demokratiet. Skulle Polen gjøre det samme, kan land som Slovakia, Litauen og Bulgaria være de neste som lar seg inspirere.

Flyktningekrisen i 2015 var med på å styrke stillingen til Lov og Orden, som har fremmedfrykt som en gjennomgangstone.

Aftenbladet er sterkt bekymret for utviklingen i Polen. Landet er blant dem som har nytt godt av den åpne økonomien i Europa, og hundretusener av polakker har skaffet seg jobb og inntekt utenfor landets grenser - ikke minst her i Norge.

Samtidig er det viktig å huske på at prinsippet om fri flyt av kapital og arbeidskraft ikke er et demokratiprosjekt. Det er et økonomisk virkemiddel. Det er dessverre fullt mulig å ha en kapitalistisk økonomi samtidig som man ikke respekterer demokrati og menneskerettigheter, det har Kina demonstrert for hele verden.

La oss håpe at en aktiv opposisjon og modige medier kan bidra til å unngå at Polen utvikler seg til et land der flertallet tråkker på mindretallet. En valgseier i et demokrati er ikke en blankofullmakt til å innføre et autoritært styresett.

Les også

 1. Eksperter: Polen fortsetter i autoritær retning etter valget

 2. Kaczynski erklærer valgseier i Polen

Publisert:
 1. Leder
 2. Polen
 3. Demokrati

Mest lest akkurat nå

 1. Kommunen krever sjarken fjernet – kan koste eieren flere hundre tusen

 2. Flere unge kan ikke lenger bruke en vanlig datamaskin: – Holder ikke med et kurs

 3. Før var strømprisene lavest i Sør-Norge. Så skjedde det noe

 4. Bendi fra Sandnes skal til Bocuse d'Or: – Når jeg først har sagt at jeg skal gjøre noe, gjør jeg det

 5. Ryfast: Stenges to ganger i døgnet i 10 dager

 6. Trond Ola flyttet på hjemme­kontor i Spania. Trenden har bare så­vidt startet, tror eks­pertene