Streng fritakspraksis er nødvendig

AFTENBLADET MENER: Det skal ikke være lett for folkevalgte å gi fra seg den tilliten de får fra velgerne.

Jan Erik Søndeland (V) ble ikke fritatt fra kommunestyrevervet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Kommunestyret i Stavanger hadde en interessant og nyansert debatt på tampen av mandagens møte. Bakgrunnen var at Venstres avtroppede gruppeleder Jan Erik Søndeland vil slutte som politiker. Han er begynt i en ny stilling i en oppstartsbedrift og bad om fritak fra både selve kommunestyret og alle andre verv for resten av perioden.

Les også

Søndeland gir seg som Venstre-topp

Søknaden gjorde nøye rede for situasjonen og kommunens administrasjon innstilte på at den skulle innvilges. Likevel endte det med at et knapt flertall stemte mot at Søndeland skal fritas fra å møte i kommunestyret.

Det er ganske vanlig at folkevalgte organer får permisjons- eller fritakssøknader for kortere eller lengre perioder. Saken er grei når den valgte representanten har flyttet ut av valgkretsen eller når det foreligger vektige helse- eller velferdsgrunner. I andre sammenhenger er terskelen høy og Stavanger har dessuten hevet den ytterligere i år, etter endringer i kommuneloven.

Det er vanskelig å klandre Søndeland for situasjonen han er kommet opp i. Han fikk et tilbud om en stilling han ikke ante noe om da han stilte til valg. Han kommer til å få mye fravær og har satt hensynet til kommunestyret og partiet foran når han har bedt om fritak.

Samtidig var det helt riktig at kommunestyret å avslå den delen av søknaden som gjelder selve kommunestyrevervet. Å stå i vervet de er valgt til er en av de fremste forpliktelsene kommunestyrerepresentanter har. Dette er også forutsatt av lovgiver.

I dette ligger det også en beskyttelse, fordi det ellers vil være lett for partifeller eller utenforstående å skvise ut, eller til og med true ut, en representant de ikke liker. Dette er viktige hensyn, selv om det ikke ligger bak i denne saken.

Det kan gå utover stabilitet og langsiktighet i det politiske arbeidet, men løsningen i denne saken må være at Søndeland gjør det han kan for å møte i de kommunestyremøtene han kan i de to neste årene. Så får han heller søke fritak for kortere perioder eller enkeltmøter i tråd med reglene, når det er umulig å møte.

Flertallsavgjørelsen kan virke hard i akkurat denne saken, men den er prinsipielt viktig og den er også et tydelig signal til nåværende og framtidige lokalpolitikere om forpliktelsene de påtar seg. Denne saken handlet nemlig mer om tilliten til Stavanger kommunestyre enn tilliten til Jan Erik Søndeland.

Publisert: