Sykepleiere tas ut i streik i Stavanger

STAVANGER: Streiken i Kreftforeningen har nå vart i over 100 dager. Nå trappes streiken opp i Stavanger.

– Vi synes det er trist at vi måtte gå til streik, sier Nina Horpestad, fylkesleder i Norsk sykepleierforbund.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

To sykepleiere ved Kreftforeningens kontor i Stavanger tas ut i streik fra 15. september.

– Vi synes det er trist at vi måtte gå til streik fordi det alltid er noen som blir rammet. Vi opplever det som utfordrende at arbeidsgiver ikke ser viktigheten av å opprettholde egne løfter til ansatte, sier Nina Horpestad, fylkesleder i Norsk sykepleierforbund (NSF).

Streiken har nå vart i mer enn 100 dager, og er den lengste sykepleierstreiken i Norge. NHO og Kreftforeningen er ikke blitt enige med Norsk sykepleierforbund om en tariffavtale med ansatte sykepleiere.

Skiftet forbund

– Kreftforeningens leder, Anne Lise Ryel, sa at de ansatte skulle få akkurat de samme betingelsene da Kreftforeningen gikk over fra Virke til NHO. Det har de ikke fått. Med den nye avtalen har sykepleierne ikke streikerett på lokal avtale og bare én måneds oppsigelse, sier Horpestad.

De to sykepleierne som nå tas ut i Stavanger, driver blant annet med veiledning, rådgivning og bistår kreftkoordinatorene i kommunene, ifølge Horpestad.

27 av 34 medlemmer i Kreftforeningen vil være meldt ut i streik fra første uttak 21. mai og fram til nå. Ifølge en pressemelding fra NSF har partene ikke kommet nærmere noen løsning.

Ønsker streikeslutt

– Så lenge vi ikke er nærmere noen løsning, er det naturlig å trappe opp streiken for å sette økt makt bak våre viktige krav, sier forbundsleder Eli Gunhild By i denne meldingen.

Jacob Conradi, organisasjonssjef i Kreftforeningen, beklager at partene ikke har funnet noen løsning på konflikten.

– Vi gjør det vi kan for å bringe partene sammen og få en slutt på streiken. Vi beklager at det er som det er, og gjør det vi kan for å redusere skadevirkningene av streiken. Veldig mange av våre tilbud til pasienter og pårørende utføres av frivillige, men i Stavanger er det et team på sju personer. De vil nok måtte omprioritere når de nå mister to av sine kolleger i streik, sier Conradi.

Publisert: