Morsomme utspill, men minimal timing fra menn med middels makt

AFTENBLADET MENER: Det er tunge tider for menn med penger eller blått blod.

Prins («kong») Henrik er misfornøyd med å spille annenfiolin og være paraplyholder for dronning Margrethe. Norske dronning Sonja klarer seg uten hjelp.
  • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Tirsdag kunngjorde kjendismilliardæren Stein Erik Hagen (61) over hele førstesiden til Dagens Næringsliv (DN) at det er blitt et skjellsord å være rik. Forrige uke erklærte danskfranske prins Henrik (83) at han er behandlet så dårlig at han ikke vil la seg begrave ved siden av sin kone, dronning Margrethe. Det skjedde omtrent samtidig med at hans britiske kollega, prins Philip (96), gikk av med pensjon.

Fellestrekket for de tre er at de savner å bli respektert, både av sine nærmeste og sine folk, og at de sjelden er nøye med når hvor og hvordan uttalelsene faller.

Stein Erik Hagen, Rimi-Hagen, er en self made-man, som har skapt store verdier. Relasjonene til Fremskrittspartiet, og særlig Høyre, har også vært så gode at han gjennom år har sprøytet mangfoldige millioner inn i partiapparatene. Utspillet i DN hadde sammenheng med at partiene ikke hadde klart å fjerne formueskatten, men heller ikke timingen var noen håndsrekning til H og Frp. Når «rikinger» snakker sånn, møtes de i første omgang med avsky. Når det gjentas, ser folk humoristisk på det.

SV-leder Audun Lysbakken var selvsagt raskt på plass med twitter-meldingen «Tenn lys. det er vondt å være rik i Norge». Vel vitende om at Hagen har underholdt oss med slike utspill, iallfall siden 2008, da han uttalte at han som et sparetiltak skulle slutte å kjøpe nye skjorter, men heller sende dem til London for å få byttet skjortesnippene.

Les også

- Formueskatt er ikkje først og fremst eit spørsmål om moral

Les også

De viktigste milepælene i det britiske kongehuset

Les også

Queen Margrethe to Stavanger

Prins Henrik, som danske Ekstra Bladet konsekvent har kalt «Kong Henrik», fordi han ønsker å kalles konge, har vært bitter i mange år. Etter hvert har demonstrasjonene blitt barnsligere og barnsligere. I vår ville han ikke være med i familieselskap i i Belgia. Nå vil han ikke begraves ved dronningens side i Roskilde. Ekstra Bladet bestemte onsdag å frata ham kongetittelen de har brukt siden kvinnedagen 2015, fordi han ikke opptrer slik en konge bør.

De som har sett filmen «The Queen» eller Netflix-serien «The Crown», vet at prins Philip bare er konge over politisk ukorrekte uttalelser. Mange var nok lettet da han trakk seg tilbake forrige uke, men det har sikkert ikke vært lett å være nummer to i 60 år. Og han har ikke gjort livet spesielt lett for dronning Elizabeth.

Å sammenligne den tidligere kongen av Rimi med ikke-konger av England og Danmark, er søkt. Likevel er det gode eksempler på omvendte parallellsamfunn. Hvordan personer som blir kjørt, matet, påkledd og rusler på røde løpere også føler seg utenfor, misforstått og tilsidesatt. De mener rett og slett at det skal være en forskjell og at de selv skal utgjøre forskjellen. Komisk? Jada, men også en påminnelse om at hver gang verden tar to skritt fram, blir tiden skrudd litt tilbake.

Publisert: