Spenstig forslag om Ullandhaug

LEDER: Det er godt mulig at det er en dårlig idé å bygge tursti til toppen av Ullandhaugtårnet, men naturen i Sørmarka vil neppe være den store taperen.

En gangvei til topps vil gjøre Ullandhaugtårnet mer tilgjengelig for alle. Men ikke alle liker ideen.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

«Dette er rasering av Sørmarka», sier Fremskrittspartiets Leif Arne Moi Nilsen, og sikter med det til forslaget om å bygge en tursti som skal slynge seg oppover rundt Ullandhaugtårnet.

En slik tursti er tenkt som en del av markeringen av Stavangers byjubileum i 2025, og arkitektfirmaet Helen & Hard har levert en skisse som viser hvordan det kan bli seende ut.

Vi klarer ikke helt å se at forslaget vil innebære en «rasering» av Sørmarka. Blant annet vil mange ha lagt merke til at det allerede står et veldig stort tårn på toppen av haugen. I tillegg er Sørmarka, på begge sider av Motorveien, langt fra å være noe inngrepsfritt område.

Akkurat nå bygges en sykkelmotorvei rett gjennom Sørmarka, og den enorme byggeplassen til det nye sykehuset ligger rett ved.

Samtidig har Moi Nilsen helt rett i at Stavanger må passe godt på de få gjenværende grøntområdene vi har igjen. Sammen med områdene rundt Store og Litle Stokkavatn er Sørmarka av uvurderlig betydning som rekreasjonsområder. Tusenvis av mennesker bruker disse områdene hver dag, til trening og tur.

Men dette innebærer naturligvis samtidig at områdene på ingen måte kan sies å være «urørte» eller noen slags oaser for uforstyrret dyreliv. I Stavanger må de ville dyrene og fuglene venne seg til å leve tett på folk. Og det klarer de, til en viss grad. I Sørmarka finnes det både pattedyr som kanin, rådyr og rev, og en lang rekke fuglearter, inkludert rovfugler som hauk og ugle.

Vi er enig med flertallet i kommunalutvalget, som mener at administrasjonens forslag bør utredes videre. En slik tursti har potensial til å kunne bli en spektakulær attraksjon. Utsikten fra Ullandhaug er kanskje den mest fantastiske på hele Nord-Jæren.

Gruppeleder for Arbeiderpartiet, Dag Mossige, har helt rett i at dette prosjektet ikke kan realiseres uten betydelig ekstern finansiering. Men samtidig er det viktig at området ikke «privatiseres» i form av inngangspenger. Kommunale grøntområder skal være tilgjengelige og gratis for alle.

Nå skal det utarbeides en mulighetsstudie som skal se nærmere på forslaget. Den må både gi oversikt over hvordan en slik rampe vil påvirke det lokale dyrelivet, og hva dette skal koste og hvem som skal betale. Bare når dette er tilstrekkelig klarlagt finnes det et tilstrekkelig beslutningsgrunnlag.

Dermed er det fortsatt mange hindringer som skal ryddes av veien. Men hensynet til «uberørt natur» er ikke en av dem.

Vi klarer ikke helt å se at forslaget vil innebære en «rasering» av Sørmarka. Blant annet vil mange ha lagt merke til at det allerede står et veldig stort tårn på toppen av haugen

Les også

 1. Kan dette bli Stavangers neste attraksjon?

 2. – Dette er rasering av Sørmarka

Publisert:
 1. Ullandhaug
 2. Stavangerpolitikken
 3. Naturvern

Mest lest akkurat nå

 1. Testet positivt? Dette gjør du

 2. Skamslått Borgli vil gå nye runder om huset i Oalsgata

 3. Konen var skeptisk da de ringte fra «Mesternes mester»: – Hun hadde aldri sett meg grine før

 4. Har du lagt merke til er at kampropet «ubuntu» er borte. Hva skjedde?

 5. Stavanger-investorer sprøyter penger inn i e-sport-satsing - vil ikke røpe beløpet

 6. Folk for­tjener bedre og sanne svar fra en olje- og energi­minister midt i en strøm­krise